Nicuşor Dan nu consideră oportună o demisie a lui Iohannis în acest moment

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a oferit duminică o serie de declaraţii referitoare la situaţia politică din România, în special despre anularea alegerilor prezidenţiale, despre prelungirea mandatului preşedintelui Klaus Iohannis şi despre evenimentele din 24 noiembrie, care au generat controverse.

În primul rând, Nicuşor Dan a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis are o responsabilitate de a clarifica ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie și de a convinge cetățenii că nu există suspiciuni legate de acest incident.

El a adăugat că, în opinia sa, nu este foarte important cine va fi președintele României pentru următoarele 3-4 luni, până la organizarea alegerilor, subliniind că preocuparea principală ar trebui să fie clarificarea celor întâmplate în acea zi de noiembrie.

Nicuşor Dan a fost întrebat în cadrul unei intervenţii la Antena 3 despre oportunitatea prelungirii mandatului lui Klaus Iohannis, iar primarul Capitalei a declarat că, din punct de vedere operațional și juridic, președintele ar trebui să rămână în funcție până la alegeri.

În acest sens, el a menționat că decizia Curții Constituționale stipulează că președintele trebuie să își îndeplinească mandatul până la final, iar singura modalitate prin care ar putea să iasă din funcție ar fi prin demisie. Nicuşor Dan a explicat că o demisie a unui președinte ar crea o atmosferă de instabilitate în țară și că o astfel de decizie nu ar fi benefică în această perioadă.

El a spus care sunt cele două motive pentru care Iohannis ar trebui să rămână în funcţie deocamdată: „Unul, că Curtea Constituţională a spus că el trebuie să exercite acest mandat şi nu poate să iasă decât prin demisie. Şi o demisie a unui preşedinte este o ştire care dă o senzaţie de instabilitate în ţară.”

Ce responsabilitate are acum Klaus Iohannis

Nicuşor Dan a adăugat că este esențial ca președintele Iohannis și alți lideri politici să explice clar ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie și să ofere o justificare pentru circumstanțele care au dus la acest incident.

În opinia sa, cei mai în măsură să facă acest lucru sunt șefii serviciilor secrete, directorul Autorității Electorale Permanente și președintele, având în vedere legăturile lor operative cu partenerii internaționali.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Iohannis „are o responsabilitate să lămurească ce s-a întâmplat la 24 noiembrie şi să convingă oamenii. (…)

Eu cred că lucrul cel mai important este să lămurim ce s-a întâmplat la 24 noiembrie şi oamenii cei mai în măsură să facă asta sunt cei care au deja legăturile operative, şefii serviciilor, directorul AEP, preşedintele, care sunt în legătură operativă inclusiv cu partenerii noştri străini. Şi cred că e relativ puţin important cine este preşedintele României încă 3 luni sau 4 luni până la alegeri”, a indicat primarul general.

Eventualele plăţi sau modificările de algoritmi de pe platformele sociale pot fi depistate

Referindu-se la posibilele atacuri online care ar fi avut loc pe 24 noiembrie, Nicuşor Dan a subliniat că, dacă s-au făcut plăți sau modificări ale algoritmilor pe platformele de socializare, aceste acțiuni pot fi urmărite și analizate de specialiștii din domeniu.

În acest sens, el a spus că există experți în România care pot face o astfel de analiză, iar datele obținute trebuie să fie prezentate publicului înainte ca românii să meargă la vot. Primarul Capitalei a subliniat importanța unei explicații clare cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie, având în vedere că această informație ar trebui să fie disponibilă cu cel puțin două săptămâni înainte de acea dată, pentru a asigura transparenţa procesului electoral și a preveni orice suspiciuni de manipulare.

Nicuşor Dan a reiterat că responsabilitatea președintelui Klaus Iohannis, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), este esențială în acest context, deoarece președintele coordonează structurile implicate în gestionarea acestor situații, iar aceste structuri sunt în contact constant cu partenerii internaționali.

Primarul a insistat că, având aceste relații operative, președintele și alte autorități implicate ar trebui să rămână în funcție pentru a oferi explicații înainte de a fi efectuată o analiză completă a evenimentelor din 24 noiembrie și pentru ca toți cei responsabili de eventualele greșeli să fie trași la răspundere.

„Discuţia este şi despre Klaus Iohannis aici, ca şef al CSAT şi ca coordonator al acestor structuri, oamenii ăştia sunt în relaţii operative inclusiv cu aliaţii noştri şi atunci eu cred că e util, ca ei fiind în aceste relaţii operative să mai rămână până când dau explicaţii şi apoi să facem o analiză şi cine a greşit, să plătească”, a complet Nicuşor Dan.