Nicuşor Dan, primarul general ales de bucureşteni să-i conducă următorii patru ani, a vorbit, duminică seara, despre una dintre problemele cele mai stringente ale Capitalei, mai ales având în vedere apropierea sezonului rece: sistemul de termoficare învechit din Bucureşti.

Contracte în regim de urgență cu companii private

Noul primar general spune că va urma “o iarnă foarte grea”, având în vedere că sistemul de termoficare este într-o stare mult mai proastă faţă de acum 3-4 ani, iar avariile înregistrate sunt tot mai dese. Nicuşor Dan arată că mai este o lună până la începutul iernii şi nu este timp pentru intervenţii majore, aşa că tot ce se poate face deocamdată este “management de avarie”.

“O să urmeze o iarnă foarte grea, în care sistemul nostru este mult mai prost decât sistemul pe care l-am avut acum 3 sau 4 ani, în sensul că numărul de avarii e mult mai mare și fiecare bucureștean a văzut pe propria piele încă din această vară.

Și atunci suntem nevoiți, pentru că nu avem timp, de la preluarea mandatului până la începutul iernii avem cam o lună, tot ce putem face e să facem un management de avarie, astfel încât să avem un stoc de materiale cu care să putem interveni, să avem echipe cu care să putem interveni și aici nu sunt suficienți oamenii de la Termoenergetica și va trebui să facem niște contracte în regim de urgență cu companii private care să fie capabile și ele să intervină”, a precizat Nicuşor Dan pentru România TV.

Care este planul pentru reţeaua de termoficare începând din primăvară?

Care este însă soluţia pe termen lung, după ce va trece şi această iarnă? Accesarea fondurilor europene disponibile pentru Bucureşti pentru a se reabilita infrastructura şi a se înlocui conductele cu tehnologii moderne. Nicuşor Dan indică faptul că ar fi vorba despre circa 1.000 km de conducte care ar trebui înlocuite.

“La termoficare trebuie să accesăm acești bani europeni care sunt disponibili pentru București, pentru reabilitarea infrastructurii, pentru schimbarea cu tehnologii moderne a conductelor de pe inelul principal și să începem din primăvara asta să le schimbăm. Avem bani până în 2020.

Sunt conducte de 40-50 de ani vechime. Conducta nouă, din 1.000 de kilometri cât trebuie să schimbăm, s-a schimat un kilometru în acești 4 ani de mandat”, a declarat primarul general ales al Capitalei.