Nigeria a purtat discuţii exploratorii cu Banca Mondială pentru un posibil împrumut care să ajute la acoperirea unui deficit bugetar care, în 2016, ar urma să atingă un nivel record, însă ministrul nigerian de Finanţe, Kemi Adeosun, a subliniat că nu a făcut nicio cerere pentru acordarea unor credite de urgenţă. 
'Pur şi simplu discutăm opţiuni pentru finanţarea bugetului pe 2016', a declarat, duminică, Kemi Adeosun. 

La rândul său, agenţia publică de ştiri din Angola a informat că, în perioada 25-29 ianuarie, Angola a purtat şi ea discuţii cu Banca Mondială pentru obţinerea unui sprijin de finanţare în schimbul căruia al doilea mare producător de petrol din Africa ar urma să implementeze o serie de reforme. 

Atât Banca Mondială, cât şi alte instituţii internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional, au recomandat Nigeriei şi Angolei să-şi devalorizeze monedele, însă oficialii din cele două ţări se opun unei astfel de măsuri. Naira nigeriană se tranzacţionează la un curs oficial de 197 de unităţi pentru un dolar, în timp ce pe piaţa secundară cursul de schimb ajunge la 305 unităţi pentru un dolar. 
La rândul său, kwanza angoleză valorează 155 de unităţi pentru un dolar la cursul oficial, dar ajunge şi la 400 de unităţi pentru un dolar pe piaţa secundară. 

Luna trecută, Kemi Adeosun a declarat că Nigeria intenţionează să împrumute până la cinci miliarde de dolari pentru finanţarea deficitului bugetar provocat de diminuarea veniturilor realizate din exporturile de petrol, iar patru din cele cinci miliarde ar putea veni de la instituţiile internaţionale şi restul din emiterea de eurobonduri. La rândul său, cotidianul Financial Times informa că Nigeria a cerut Băncii Mondiale şi Băncii Africane de Dezvoltare să îi acorde împrumuturi de urgenţă în valoare de 3,5 miliarde de dolari. 

Nigeria se aşteaptă ca în 2016 să înregistreze un deficit bugetar record de 3.000 de miliarde naira, în creştere faţă de 2.200 miliarde naria cât estima anterior, în condiţiile în care scăderea veniturilor din petrol a afectat finanţele publice şi moneda naţională. 

AGERPRES