Nikki Haley a anunțat personal că se retrage din cursa electorală a Partidului Republican pentru funcția de președinte al SUA. Decizia ei a fost luată după „Super Tuesday”. A spus, de altfel, că nu-l va susține pe Donald Trump.
Nikki Haley se retrage din cursa prezidențială
Nikki Haley, ultima concurentă în cursa pentru nominalizarea republicană, a anunțat personal că își suspendă campania. Decizia ei a fost luată în urma înfrângerilor din majoritatea statelor americane disputate în cadrul „Super Tuesday” (Super marţi – n.r.).
În prezent, Donald Trump are suficient sprijin printre votanții republicani pentru a obține nominalizarea partidului.
Decizia ei îl consolidează pe Donald Trump ca fiind câștigătorul prezumtiv al nominalizării republicane, deschizând calea pentru un potențial meci de revanșă cu Joe Biden în noiembrie 2024. Contrar obiceiului candidaților care părăsesc cursa, Nikki Haley nu și-a anunțat susținerea pentru Donald Trump. El va trebui să-și câștige voturile celor care au sprijinit-o pe ea.
„Niciodată nu trebuie să te iei după mulțime, trebuie să iei propriile decizii.
Donald Trump trebuie să câștige voturile celor din partidul nostru și din afara lui, cei care nu l-au susținut, și sper că va face asta”, a spus ea.
În ciuda victoriilor sale din majoritatea statelor, Donald Trump pare să prezinte o vulnerabilitate în mai multe competiții. Nu reușește să câștige voturile cruciale ale locuitorilor suburbiilor, un segment de populație care i-a adus înfrângerea în anul 2020.
Totuși, nici Joe Biden nu stă mai bine, devenind primul președinte al SUA de la Jimmy Carter încoace (mandat prezidențial: 20 ianuarie 1977 – 20 ianuarie 1981) care pierde o competiție electorală preliminară. A pierdut alegerile în Samoa în fața unui politician obscur.
Donald Trump poate candida la alegerile prezidențiale din SUA
Recent, Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat că Donald Trump este eligibil să candideze la președinție și să fie inclus pe buletinele de vot în toate cele 50 de state pentru alegerile prezidențiale din 2024, chiar și în lumina clauzei privind insurecția, care nu îl descalifică.
În luna decembrie, Curtea Supremă din Colorado l-a exclus pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot, bazându-se pe interdicția impusă de cel de-al 14-lea amendament privind candidatura la alegeri din cauza unei insurecții. Judecătorii americani au exprimat unele rezerve cu privire la această hotărâre în timpul unei audieri din 8 februarie și au criticat statul pentru depășirea autorității sale. Luni, 4 martie, aceștia au decis că el va rămâne pe buletinul de vot.
„Prin urmare, Curtea Supremă nu poate rezista. Toți cei nouă membri ai Curții sunt de acord cu acest rezultat. Colegii noștri care scriu separat sunt în continuare de acord cu multe dintre motivele pe care le oferă această opinie pentru a ajunge la aceasta. Vezi postarea, Partea I (avizul comun al lui SOTOMAYOR, KAGAN și JACKSON, JJ.); vezi si post, p. 1 (opinia lui BARRETT, J.).
Din câte putem spune, ei se opun doar luării în considerare a modului distinctiv de funcționare a Secțiunii 3 și a faptului că Secțiunea 5 conferă Congresului puterea de a o pune în aplicare. Acestea nu sunt singurele motive pentru care statele nu au puterea de a aplica această prevedere constituțională specială în ceea ce privește funcțiile federale.
Dar ele sunt importante și este o combinație a tuturor motivelor expuse în această opinie – nu, așa cum ar spune unii dintre colegii noștri, doar o rațiune anume care rezolvă acest caz. În opinia noastră, fiecare dintre aceste motive este necesar pentru a oferi o explicație completă a hotărârii la care Curtea o adoptă în unanimitate. Hotărârea Curții Supreme din Colorado este inversată. Mandatul se emite de îndată. Este așa ordonat”, a transmis instituția americană.