Suspiciuni periodice asupra partidelor aranjate au tatonat „industria“ pariurilor în ultimii ani, dar specificul cazului şi suma de bani implicată în întâlnirea dintre rusul Nikolai Davidenko şi argentinianul Martin Vassallo Arguello au pus în cele din urmă lucrurile cap la cap.

Pentru a detecta dacă

Intr-adevăr e ceva necurat la mijloc, casa de pariuri internaţională Onthepunt a realizat o incursiune în cadrul meciurilor care au atras cele mai mari suspiciuni. Dese sunt cazurile în care apar motive întemeiate pentru fluctuaţii neobişnuite pe piaţa pariurilor referitoare la o întâlnire de tenis. Programul călătoriilor jucătorilor de la un turneu la altul, lipsa de pregătire sau preocupări pentru accidentări sunt cauzele ce pot determina schimbări de macaz. Mai mult, un pariu catalogat drept suspect nu implică automat faptul că unul sau ambii combatanţi de pe teren ar fi implicaţi; detalii despre condiţia fizică sau mentală pot ajunge la cunoştinţa mai multor persoane şi pot furniza trimiteri asupra probabilei desfăşurări a unei partide.

În ultimii trei-patru ani, mai multe case de pariuri de pe glob au făcut schimb de informaţii şi au întocmit liste cu rezultatele pe care le-au considerat a fi dubioase. Liste care au devenit destule de consistente odată cu trecerea timpului – peste 100 de meciuri –, dar cu specificaţia că au fost luate în considerare nu numai prezumtive cazuri de meciuri aranjate, ci şi unele ale căror deznodământuri se presupune că au fost ştiute dinainte.

Publicul e interesat de posibilitatea ca un rezultat să fi fost „manipulat“, dar casele de pariuri fac astfel de dezvăluiri mai degrabă ca urmare a impactului financiar crescut ce rezultă. Tenisul este mai vulnerabil din acest punct de vedere decât alte sporturi de echipă, pentru că soarta unui meci depinde de un singur jucător.
Potrivit Onthepunt, majoritatea confruntărilor suspecte s-au disputat la un nivel destul de jos în ATP, partidele din circuitul feminin neridicând atâtea semne de întrebare. Cel mai frecvent pe listă apare Davindenko, protagonist al unei alte retrageri dubioase de pe teren, în urmă cu doi ani. Întâmplător sau nu, partide de acest gen se desfăşoară adesea între compatrioţi ori prieteni, sau, în unele cazuri, între tenismeni cu diferenţe mari unul faţă de celălalt în clasament; cu jucătorul plasat mai sus în ierarhie acuzat de obicei de aranjament.

De la favorit la outsider şi invers

Dar, pentru a avea o idee mai clară despre cum se pot produce astfel de mutaţii, cea mai indicată e o cronologie pe scurt a cazului cel mai frapant, în care a fost implicat jucătorul rus. În acelaşi timp, casa de pariuri Betfair îl suspectează de „blat“ şi pe adversarul său argentinian. Davidenko era favoritul evident cu câteva ore înainte de meci (cotă 1,18-1,20), în timp ce Arguello, outsider (5,75). Apoi, înainte cu o oră de startul întălnirii, situaţia s-a schimbat radical: sud-americanul a ajuns de la 6,00 la 1,51, iar numărul patru mondial, de la 1,11, la 3,00. Tranzacţia de dinainte de meci s-a cifrat la peste un million de dolari.

În timpul confruntării, Arguello încă era favorit cu 1,65, deşi pierduse primul set (2-6). De cum a realizat break-ul, în setul secund, s-a ajuns la 1,20. Davidenko a primit îngrijiri medicale în timpul celei de-a doua manşe, iar cota adversarului a crescut brusc la 1,35, semn că cei implicaţi în „afacere“ au încheiat tranzacţia. Rusul s-a retras la 2-1 şi serviciul în setul decisiv. Peste 7,2 milioane de dolari au fost pariate doar la Betfair. „Am simţit că modalitatea de pariere a fost total lipsită de fair-play“, a anunţat casa de pariuri britanică, declarând nule toate tranzacţiile.