”Nimeni nu mai e în siguranță!” Anunț cutremurător pentru toată Europa: Toată lumea trebuie să…

europa harta

SURSA FOTO: Unsplash

Mare parte din vestului Europei este afectat de un val de căldură extremă, iar temperaturile nu par să scadă nici în zilele care urmează. Și în timp ce UE are un rol încă limitat în reacția la dezastre, efectele schimbărilor climatice pe termen lung ar putea obliga blocul comunitar să-și regândească gestionarea capacităților, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič.

Un pericol uriaș îl reprezintă incendiile

Experții din UE au avertizat că seceta afectează o suprafaţă tot mai mare de terenuri din blocul comunitar, iar un pericol uriaș îl reprezintă incendiile.

Până la sfârșitul lunii iulie, UE primise deja șase solicitări de asistență în caz de incendiu forestier, Franța, Portugalia, Republica Cehă, Slovenia și Albania cerând de două ori sprijin aerian, comparativ cu nouă cereri de asistență anul trecut, potrivit Euractiv.

Având în vedere că sudul Europei nu este încă la jumătatea sezonului incendiilor de vară, Lenarčič a spus că situația de pe continent s-ar putea deteriora și mai mult.

Prevenție, pregătire și reacție

Oficialii europeni sunt îngrijorați, deoarece prognozele actuale anticipează un risc peste medie de incendii forestiere din cauza condițiilor de secetă extinsă în Marea Mediterană și a unui val de căldură, care se va extinde în zilele următoare.

„Tendințele sunt clare: nimeni nu mai este în siguranță și toată lumea trebuie să lucreze la prevenție, pregătire și reacție”, a spus Lenarčič.

Anul trecut a fost al doilea cel mai grav sezon de incendii forestiere înregistrate în UE, cu peste jumătate de milion de hectare mistuite de foc, comparativ cu peste un milion de hectare în 2017.

Bruxelles-ul nu poate să coordoneze asistența de urgență

UE, care nu are o brigadă de pompieri proprie și, conform tratatelor, nu are voie să dețină sau să cumpere avioane, mobilizează aeronave de stingere a incendiilor dintr-un grup deținut de statele membre, inclusiv din Croația, Franța și Spania.

Resursele de reacție în caz de urgență din cadrul RescEU, grupul de resurse pentru răspunsul în caz de urgență și protecția civilă a blocului, implică, în prezent, coordonarea și finanțarea a 12 avioane de stingere a incendiilor și a unui elicopter folosit în comun de statele membre UE.

Cadrul legal comunitar a limitat Comisia Europeană să coordoneze asistența de urgență, atunci când guvernele solicită ajutor.

RescEU va avea și resurse pentru a reacționa la incidente chimice, biologice, radiologice

În același timp, statele UE sunt responsabile pentru prevenirea și răspunsul la incendiile forestiere și pot solicita asistență UE doar când au nevoie de sprijin. „Odată cu competența națională vine și responsabilitatea națională, iar noi am încurajat și am sprijinit statele membre în îndeplinirea acestei responsabilități”, a adăugat el.

În timp ce achiziția comună ar fi o „soluție pe termen lung”, comisarul european a declarat că UE a început să facă apel la statele membre care doresc să plaseze o parte a brigadei aeriene naționale de stingere a incendiilor într-o rezervă europeană.

Potrivit lui Lenarčič, dincolo de răspunsul clasic la dezastre naturale, rescEU va avea pe viitor și resurse pentru a reacționa la incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare, precum și logistică de urgență și aprovizionarea cu energie.

E nevoie de mai mulți bani?

Bugetul UE pentru protecție civilă, care ajută țările să investească în prevenirea și răspunsul la crize, a fost de aproximativ 900 de milioane euro în 2021.

Întrebat dacă suma ar fi suficientă pentru a face față cererilor tot mai mari de reacție la anumite crize, Lenarčič a afirmat: „Există finanțare suficientă pentru ceea ce avem acum”.