Nimeni nu mai este dispus sa semneze angajamente pe viata

In cadrul Summit-ului European cu privire la problemele suscitate de ocuparea fortei de munca, tinut in martie 2000, Comisia Europeana a recomandat ca obiectiv prioritar cresterea ratei ocuparii fortei de munca de la 60% la 70% si reducerea somajului la o valoare de 4% pana la sfarsitul anului 2010. Dezvoltarea sectorului muncii temporare va avea un rol determinant in atingerea acestor deziderate, avand in vedere ca piata muncii nu genereaza suficiente locuri de munca. Pentru a putea realiza obi

In cadrul Summit-ului European cu privire la problemele suscitate de ocuparea fortei de munca, tinut in martie 2000, Comisia Europeana a recomandat ca obiectiv prioritar cresterea ratei ocuparii fortei de munca de la 60% la 70% si reducerea somajului la o valoare de 4% pana la sfarsitul anului 2010. Dezvoltarea sectorului muncii temporare va avea un rol determinant in atingerea acestor deziderate, avand in vedere ca piata muncii nu genereaza suficiente locuri de munca. Pentru a putea realiza obiectivele de ocupare propuse, majoritatea locurilor de munca vor fi create in sectorul serviciilor, daca se are in vedere tendinta generala de reducere continua a locurilor de munca in domeniile industrial si agricol.
Potrivit prognozelor efectuate, societatile de plasare a fortei de munca vor putea crea in Europa, pana in anul 2010, peste patru milioane de noi locuri de munca, oferind oportunitati de angajare unui numar de peste 18 milioane de persoane pe an, cu o medie zilnica a angajarilor de 6,5 milioane de persoane. Studiile realizate intr-o serie de tari europene, pe grupe de varsta si gradul de ocupare al protagonistilor muncii temporare, au reliefat faptul ca ponderea decisiva o au segmentele de varsta de pana la 29 de ani si de peste 50 de ani. Persoanele care apeleaza, in mod special la prestarea de activitati temporare, sunt tinerii absolventi, somerii, persoanele lipsite de experienta, precum si cele trecute de 50 de ani. Aceste date demonstreaza ca munca temporara este utilizata nu numai ca un instrument de flexibilitate si acces la un loc de munca pentru tineri, ci si ca mod de reintegrare a muncitorilor adulti care au fost exclusi din sistemul productiv.
Din pacate, normele legale europene nu asigura crearea unui numar suficient de locuri de munca pentru „outsideri” (someri, tineri, femei care revin din perioade de maternitate). Concluzia care se desprinde, din punctul de vedere statistic, este ca exista o legatura importanta intre rigiditatea legilor care privesc protectia muncii si cota de „outsideri” existenta la nivelul anumitor grupuri sociale. In Romania, se prevede introducerea unor reglementari speciale cu privire la munca temporara in cadrul noului Cod al muncii. Daca se vor promulga prevederile discutate recent si ferecate de Executiv cu sapte lacate, probabil ca acesta isi va atrage multi dusmani din randul companiilor care lucreaza cu forta de munca temporara.

Prejudecati din epoca industrializarii

In tara noastra, un rol determinant in implementarea acestui concept l-au avut societatile cu capital strain. Organizarea de evenimente promotionale, sportive, publicitare etc. le-a obligat sa apeleze automat la suplimentari de personal pentru perioada respectiva. In activitatea de productie, posibilitatea aparitiei unei comenzi neprevazute sau a unui varf de productie, concediile de odihna, boala sau maternitate, stagiul militar au fost alte cauze care au determinat introducerea sistemului temporar de lucru. Mai nou, au inceput sa apara si situatii in care firmele apeleaza temporar la muncitori care au o specializare anume si pe care nu ii pot selecta din interiorul lor.
Obstacolul cel mai mare in calea dezvoltarii serviciilor temporare este legat de mentalitati care se justifica pe fondul esecurilor tranzitiei la economia de piata. Angajatii prefera un contract de munca pe perioada nedeterminata, chiar daca sunt mai prost platiti, tocmai datorita aparentei stabilitati pe care i-o confera acesta, iar angajatorii prefera sa suprasolicite personalul existent, in detrimentul calitatii muncii prestate. Majoritatea acestora din urma prefera sa angajeze singuri forta de munca temporara, risipindu-si energia si timpul, in loc sa apeleze la serviciile firmelor de plasare specializate in acest domeniu de activitate.

Calificare pentru angajati, protectie pentru directori

In industria berii, carea u un caracter sezonier, se fac in mod obisnuit angajari in intervalul mai-septembrie, pentru a acoperi varfurile de activitate. In lunile caniculare, in care suntem ocoliti de ploi, putem angaja chiar un schimb complet in activitatea de productie. Avem nevoie de personal temporar pentru pozitii care cer o calificare minima, dar si pentru activitatea depozitelor (manipulanti, motostivuitoristi) sau vanzari si marketing (promoteri, merchandiseri).
In conditiile ofertei de locuri de munca din Romania, toti cei care sunt in cautare de locuri de munca sunt interesati sa lucreze pentru o companie multinationala, chiar si pe un post temporar. In cazul companiei Ursus, majoritatea celor care accepta un loc de munca temporar sunt fostii angajati, disponibilizati anterior, care nu si-au gasit intre timp un alt loc de munca si care sunt solicitati de noi cu prioritate (avand atat calificarea cat si experienta necesara), dar si studentii sau tinerii preocupati sa dobandeasca experienta de lucru.
Companiile folosesc uneori aceste contracte determinate pentru acoperirea perioadei de proba, pentru a se proteja din punctul de vedere al riscului de neperformanta a noilor angajati, in conditiile in care aproape nimeni nu se incumeta in Romania sa desfaca un contract de munca pe motiv de neperformanta, care, conform legislatiei actuale, este foarte greu de sustinut la tribunal.

Relatia cu studentii este foarte importanta

Indiferent de domeniul de activitate, intr-o companie fluctueaza atat volumul de munca, cat si natura activitatii. De aceea avem in permanenta nevoie sa angajam personal in sistem de lucru temporar.
Un alt caz in care recurgem la aceasta metoda este angajarea studentilor pe perioada verii. Relatia cu studentii este foarte importanta pentru compania noastra – ei vor fi viitorii nostri manageri, iar noi reprezentam pentru ei o cale importanta de a capata experienta practica.
Activitatile sunt numeroase si nerepetitive: productie in cadrul fabricii (muncitori), ambalare de produse pentru promotii, merchandising, traduceri de texte, activitati secretariale simple. Folosirea personalului temporar ne permite o anumita flexibilitate in structura, adaptata la nevoile pietei. Apoi, sistemul permite retribuirea corecta a tuturor (angajati permanenti cat si temporari), proportional cu munca prestata. Prin acest sistem evitam fluctuatiile mari in volumul, natura si retribuirea muncii alocate angajatilor permanenti, fluctuatie ce i-ar putea demotiva. Un alt avantaj il constituie faptul ca pentru anumite activitati putem angaja personal special pregatit, in conditiile in care nu exista nevoia de a angaja astfel de persoane pe termen lung.

Conditii tot mai dure la prima angajare

Spre deosebire de activitatile standard, cele temporare permit si angajarea de personal care nu necesita o pregatire specifica in domeniul in care va fi folosit. Studentii sunt categoria cea mai folosita in sistemul temporar. Pentru ei, sansa unei slujbe temporare
intr-o companie multinationala poate reprezenta o oportunitate importanta in conditiile tot mai dure cerute azi la o prima angajare.
Apelarea la angajarea temporara are, ca de altfel orice activitate, parti pozitive si altele mai putin bune. Un avantaj il constituie faptul ca personalul temporar poate fi baza unei selectii viitoare pentru anumite posturi permanente, care nu necesita o experienta importanta, ci doar calitati tehnice, sa le spunem. Fluctuatia destul de mare, precum si lipsa de implicare a celor angajati fata de obiectivele companiei pot fi trecute la dezavantajele majore ale acestui sistem.
Lipsa unor reglementari legale clare care sa stabileasca raspunderile partilor angajate intr-un astfel de contract, raspunderi legate de desfasurarea, dar si de incetarea unui astfel de angajament, este de asemenea un impediment major.

Reglementari juridice ale muncii temporare In lume

In plan mondial, in cursul anului 2000, piata muncii temporare a atins un nivel de 138 miliarde euro, din care 40% datorat participarii SUA si 45% Europei. tarile in care se inregistreaza o mai mare utilizare a fortei de munca temporare sunt aceleasi in care nivelul somajului este mai scazut.r
r
Germaniar
r
Munca temporara este reglementata, inca din 1972, de o lege considerata a fi cea mai severa dintre cele existente in statele europene. r
Prestatorul de munca temporara trebuie platit de catre firma furnizoare si atunci cand nu este detasat catre o societate utilizatoare. Motivele angajarii sunt foarte bine definite si exista o paritate intre salariile angajatilor inchiriati si cele ale angajatilor stabili. Firma de plasare trebuie sa incadreze muncitorii temporari cu contract de angajare pe termen nelimitat, ceea ce reprezinta o frana in dezvoltarea muncii temporare. Pentru a putea sa-si exercite activitatea de furnizare de prestatii de munca temporara, firmele respective trebuie sa obtina o autorizatie din partea Biroului Federal al Muncii, care conduce serviciul public de plasament.r
r
Franta, Spania, Belgia si Italiar
r
Legislatiile acestor tari prevad obtinerea autorizatiei ministeriale pentru societatile de plasament, acte eliberate pe baza unor cerinte mai mult sau mai putin rigide, vizand obligatia unui varsamant de capital cu titlu de garantie si numeroase prevederi care privesc protectia muncitorului.r
Este stipulata egalitatea de tratament a muncitorilor in domeniul retributiei si, de asemenea, exista un fond destinat formarii muncitorilor temporari, alimentat prin varsarea unei cote din totalul fondului de salarii al angajatilor temporari, de catre firma de plasare. In aceste tari, societatile de plasare a fortei de munca temporara nu pot avea alt obiect de activitate si trebuie sa depuna o garantie financiara in scopul asigurarii platii salariilor. r
In Franta, nu este admis ca o intreprindere sa recurga la munca temporara daca in ultimele sase luni au avut loc concedieri datorate unor motive economice, exceptie facand cazul in care este solicitata munca temporara pentru motive care tin de o crestere temporara a activitatii. r
Totodata, legislatia in domeniu stabileste egalitatea de tratament salarial intre muncitorii temporari si cei angajati pe posturi fixe. In momentul incheierii activitatii pentru care a fost inchiriat, societatea de plasare trebuie sa achite prestatorului activitatii o indemnizatie de indeplinire a misiunii respective. De asemenea, exista si alte indemnizatii acordate muncitorilor: daca dupa indeplinirea misiunii temporare muncitorul nu este angajat pe termen nelimitat de catre intreprinderea utilizatoare, acesta va primi un alt ajutor economic, sub forma unei „indemnizatii de provizorat”.r
r
Elvetia, Olanda si Marea Britanie r
In aceste tari, care au norme mai liberale, societatile de plasament pot functiona fara a efectua varsaminte de capital. Nu exista prevederi referitoare la paritatea retributiilor muncitorilor sau vreo limita maxima permisa pentru durata contractului temporar.r
In Olanda, singura interdictie impusa de lege se refera la imposibilitatea inlocuirii muncitorilor care se gasesc in greva. Celelalte ingradiri fac trimitere la contractele colective cadru incheiate intre organizatiile sindicale si cele care plaseaza mana de lucru temporara.r
r
Munca temporari in prevederile viitorului Cod al Munciir
r
Potrivit viitoarelor reglementari, munca temporara se va derula prin intermediul firmelor de plasare. Angajatul temporar este salariatul unei firme de plasare specializata in munca temporara, pus la dispozitia unui angajator pe durata necesara indeplinirii unor anumite sarcini. Pot presta aceste servicii numai firmele autorizate in acest scop de catre Ministerul Muncii.r
Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea ultimei misiuni, in acel moment agentul avand obligatia de a plati salariatului sau indemnizatia de precaritate, conform contractului.r
Intre doua misiuni, angajatul aflat la dispozitia agentului de munca temporara va beneficia de un salariu platit de agent, care nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economia nationala. r
Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care r
l-ar fi primit daca ar fi fost angajat de catre utilizator cu contract individual de munca.r
La incetarea contractului individual de munca pe durata determinata, salariatul are dreptul la o indemnizatie de precaritate suportata de angajator, care sa compenseze instabilitatea situatiei sale. Indemnizatia de precaritate se stabileste prin contractul individual de munca si nu poate fi mai mica decat salariul mediu brut pe economia nationala.r
r
Sfatul specialistuluir
r
Avantajele muncii temporare devin din ce in ce mai evidente pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca. Efectuarea unei activitati in regim temporar permite dobandirea unei experiente in cadrul unor intreprinderi diverse, ea reprezentand o importanta oportunitate pentru muncitor deoarece:r
– gaseste mai usor de lucru;r
– are posibilitatea de a dobandi noi cunostinte si experienta pentru a se integra intr-o activitate sau pentru a se specializa;r
– are ocazia de a cunoaste si a se integra in diverse realitati existente in intreprinderi;r
– isi gestioneaza propria activitate, putand sa inceteze activitatea la sfarsitul unui contract;r
– beneficiaza de acelasi tratament economic ca si muncitorii angajati pe perioada nedeterminata;r
In ceea ce priveste companiile angajatoare, munca temporara raspunde unor necesitati conjuncturale, probleme care trebuie rezolvate urgent: cresteri bruste ale productiei, comenzi neprevazute, absenta neasteptata de la munca a unor angajati. Prin intermediul muncii temporare costurile muncii devin, cel putin in parte, o cheltuiala variabila si care nu apasa ca un cost fix in bilanturile intreprinderilor.r
Un alt aspect care nu trebuie ignorat si care a fost dovedit la nivel de experienta este acela ca munca temporara creeaza mult mai putine situatii de litigiu, comparativ cu contractele de munca incheiate pe perioada de timp nedeterminata. Muncitorul care presteaza o activitate temporara traieste aceasta experienta cu mai putina neliniste, comparativ cu muncitorul care are un contract de munca pe termen determinat.r
Munca temporara mai poate fi utilizata si in cadrul unor companii care trebuie sa experimenteze strategii de dezvoltare sau de inovatie (inginerii, lansarea de noi produse pe piata, patrunderea pe noi piete/arii geografice), reducand riscurile legate de eventualele insuccese. In acest sens, munca temporara permite satisfacerea prioritara a exigentei de a face alegeri care sa fie reversibile, fara mari complicatii, limitand astfel costurile si barierele care apar in momentul plecarii personalului.r
Un alt domeniu in care, poate fi utilizata munca temporara este cel referitor la recrutarea si selectia personalului nou, care trebuie angajat pe o perioada nedeterminata. Munca temporara permite firmelor sa faca alegeri mai putin restrictive, prelungind, de fapt, perioada de proba si reducand mult riscul unei alegeri gresite sau a unor eventuale litigii.r
Remarcabil este insa faptul ca societatile de plasare a fortei de munca temporara, ofera nevoii de flexibilitate a companiilor solutii profesionale, transparente, organizate, reglementate si inspirate de principii de maxima legalitate.