“Incepand cu luna iulie, una dintre marile banci comerciale din Romania ne furnizeaza deja datele pozitive despre clientii sai (n.r.- volumul creditului contractat, cuantumul ratei lunare si data ultimei plati efectuate). Nu au intrat deocamdata si alte banci din cauza denominarii, dar avem actele aditionale pentru raportarea datelor pozitive despre clienti semnate cu 18 banci”, a declarat serban Epure, director general Biroul de Credit.



In plus, la Biroul de Credit face raportari si societatea financiara Credisson, iar contractele de participare au fost semnate cu inca doua societati financiare, o societate de leasing si una de asigurari. Epure este convins ca aceasta lista se va largi, iar Biroul de Credit va putea sa ofere in curand o oglinda completa a situatiei financiare a tuturor imprumutatilor din sistem, nu doar din banci.






“Suntem pregatiti sa ajutam bancile sa-si desfasoare activitatea in conditii de siguranta. Facem eforturi sa extindem aria de acoperire a informatiilor.”












Serban Epure, director general Biroul de Credit







In momentul in care Biroul de Credit va putea sa ofere aceasta situatie si a restantelor la credite, si a tuturor creditelor contractate de o persoana, bancile comerciale vor putea intr-adevar sa calculeze acel grad de indatorare de 40% din totalul veniturilor unui client, asa cum cer Normele de creditare care vor intra in vigoare din luna septembrie. Interogarea la Biroul de Credit se face pe baza codului numeric personal al viitorului client, iar raportul de informare poate sa cuprinda atat date pozitive, cat si negative despre persoana respectiva. Chiar daca nu poate furniza o estimare a datei la care Biroul de Credit va acoperi peste 95% si din piata informatiilor pozitive despre imprumutati, serban Epure precizeaza ca procesul va fi implementat intr-un timp mai scurt decat sapte luni, cat a durat pana la preluarea datelor negative pe total sistem bancar. De asemenea, vor fi raportate si informatiile referitoare la cardurile de credit.


Numarul restantierilor la credite a scazut


Studiile efectuate de Banca Mondiala in restul tarilor in care exista aceasta forma de monitorizare a creditelor arata ca, in momentul in care un birou de credit a devenit eficient, el genereaza doua efecte in piata: cresterea creditarii (din cauza unei mai bune gestionari a riscurilor) si scaderea rau-platnicilor. “In luna iunie, volumul total al restantelor inregistrate la Biroul de Credit a scazut cu 39 de miliarde de lei, de la 1.089 miliarde de lei in luna mai la 1.050 de miliarde de lei in iunie”, precizeaza directorul Biroului. De asemenea, luna iunie a fost si cea care a marcat o scadere a numarului restantierilor aflati in evidenta, de la 160.000 la 158.000 de persoane.


Chiar daca valoarea restantelor la credite poate parea mare, media pe persoana a datoriilor este destul de mica. Varful maxim de restante este detinut de doua persoane care au rate neachitate in valoare de 100 de milioane de lei la noua banci. Oricum, cele mai multe restante sunt inregistrate la creditele de consum si la liniile de creditare de pe carduri. Creditele in lei au, de asemenea, o pondere majoritara in totalul restantelor inregistrate la Biroul de Credit. Pe categorii de varsta, cei mai multi restantieri sunt cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani. De asemenea, in Bucuresti, Iasi si Constanta sunt inregistrate cele mai multe persoane cu restante la creditele contractate, in timp ce in Covasna, Salaj si Ilfov se afla cei mai putini rau-platnici.








Pentru prima data, in luna iunie, numarul restantierilor a inregistrat o scadere de 2.000 de persoane.
















Sursa: Biroul de Credit