Ultima saptamana a lunii martie a fost buna pentru importatori, avand in vedere ca dolarul s-a cantonat in jurul pragului de 33.000 lei, iar moneda unica a pierdut masiv in fata celei americane. In schimb, pentru exportatori a revenit in prim-plan necesitatea acoperirii riscurilor valutare. Dupa o apreciere substantiala a euro, care a atins in 22 martie un curs maxim de 29.098 lei, a urmat o scadere de peste 1,3%, exportatorii pierzand, in doar cateva zile, circa 400 de lei la un euro.
De la inceputul anului, la bursa din Sibiu s-a observat o crestere constanta a numarului de contracte realizate pentru perioade mai lungi. Martie nu a facut exceptie, in data de 28 martie existand peste 1.700 de pozitii deschise pentru scadentele aprilie si mai.
Pretul futures al contractului leu/dolar cu scadenta 30 aprilie a avut o evolutie descrescatoare, ca urmare a echilibrarii pietei valutare pe segmentul clienti, unde a existat chiar un excedent de valuta, ceea ce a permis BNR sa se afle in postura de cumparator net. „Banca Nationala si-a facut bine lectiile, comenta un broker sibian. O crestere a cursului intr-o zi cu 150 – 200 de lei nu mai sperie pe nimeni, ea fiind urmata, de obicei, de o scadere. Daca te uiti zilnic la evolutia cotatiilor din piata spot, vezi ca ecartul dintre cotatii depaseste rar 25 de lei, chiar daca cursul inregistreaza o crestere mai mare”.
Incepand cu data de 21 martie, maximul inregistrat in piata de la Sibiu a fost de 33.600 lei/dolar, dupa ce primele contracte cu scadenta aprilie au fost tranzactionate in februarie la 33.699 – 33.799 lei. Dupa doua sedinte insa, dolarul a inregistrat o scadere a pretului. Chiar daca primele tranzactii s-au realizat la 33.640 lei, presiunea exercitata de cumparatori a coborat pretul al 33.550 lei. Aceeasi evolutie s-a inregistrat si in data de 26 martie, cand pretul a coborat la 33.500 lei, pentru ca a doua zi sa fie atins un minim de 33.450 lei. In dimineata zilei de 28 martie, tranzactiile s-au efectuat la preturi de 33.742 – 33.476 lei.
„Amanarea cresterii preturilor la energia electrica si termica si la gaze a incetinit inflatia, evolutie care va continua, probabil, si in aprilie, considera Radu Limpede, de la agentia HTI Financial. Pe de alta parte, tendinta de scadere a preturilor este determinata si de evolutia mediului economic european, care a permis cresterea exporturilor si scaderea cu aproape 100 de milioane de dolari a deficitului comercial din februarie, comparativ cu a doua luna a anului trecut”.
In piata leu/dolar cu scadenta in mai nu au existat schimbari semnificative ale pretului. Daca primele contracte au fost realizate la 34.100 lei, urmatoarele nu au depasit acest prag. La jumatatea zilei de 28 martie, cotatiile afisate erau de 34.000 lei la cumparare si 34.070 lei la vanzare.

Euro a pierdut ce a castigat cu greu

Pentru moneda unica europeana ultima parte a lunii martie a fost deosebit de agitata. Daca in data de 21 martie paritatea euro/dolar a depasit pragul de 88,50 centi, care a fost mentinut si a doua zi, incepand cu 25 martie trendul s-a inversat radical, moneda unica coborand spre nivelul de 87 de centi. De altfel, pe pietele futures internationale aceasta valoare este prognozata si pentru scadenta iunie. Iesirea economiei americane din pasa „neagra” (pentru primul trimestru fiind prognozata o crestere de peste 4%), politica declarata a administratiei Bush de a mentine un dolar „tare”, precum si sentimentele patriotice ale investitorilor de peste Ocean raman o piedica pentru redresarea monedei europene.
Primele contracte pe paritate cu scadenta luna aceasta au fost realizate in data de 19 martie la preturi de 88 – 88,30 centi. Prima corectie a pretului a avut loc dupa doua sedinte, cand paritatea a coborat la 88,10 centi, pentru ca in 26 martie euro sa scada la 87,60 centi. Trendul descrescator a continuat, in 28 martie tranzactiile realizandu-se la 87,40 centi.
De la 1 aprilie, bursa sibiana va introduce contractele futures pe cursul actiunilor SNP Petrom, precum si optiunile pe aceste contracte. Pentru contractele futures unitatea de tranzactionare este pachetul de 1.000 de actiuni SNP; pentru optiuni, unitatea de tranzactionare este un contract futures SNP.