Orice armă care folosește muniții explozive combustibil-aer pot fi considerate inumane? Aruncătoarele de flăcări grele continuă să genereze dezbateri aprinse.
Rușii și-au denumit o astfel de armă după numele celebrului personaj de poveste. Chiar dacă este mai mult un monstru, arată NationalInterest.
Sistem unic de lansare a rachetelor cu autopropulsie unic
TOS-1 Buratino rusesc (Buratino) este un sistem unic de lansare a rachetelor cu autopropulsie unic (MRLS) care a fost folsit în conflicte din Afganistan, Cecenia, Irak și Siria. „Specialitatea” TOS-1 este aceea de a distruge pozițiile puternic fortificate. Deși astfel de poziții se află în fortărețe rurale ale rebelilor și în peșteri, acestea au fost folosite frecvent în zone puternic urbanizate. Sistemul TOS-2 și predecesoarele sale TOS-1 și TOS-1A și-au câștigat o reputație urâtă din cauza efectelor îngrozitoare ale focoaselor explozive combustibil-aer. Acestea sunt considerate cele mai devastatoare arme explozive, în afară de armele nucleare tactice.
TOS înseamnă „aruncător de flăcări grele”, corect doar în sens literal. Pentru că în loc să proiecteze foc, TOS-1 lansează o rachetă care transportă un exploziv combustibil-aer (FAE).
Un astfel de sistem nimicitor a fost folosit pentru prima dată în Statele Unite, în războiul din Vietnam, deoarece napalmul nu era suficient de distructiv. Munițiile cu napalm împrăștie un lichid lipicios și aprins pe o zonă extinsă. În schimb, un exploziv combustibil-aer detonează chiar aerul însuși. Norul de gaz se infiltrează ușor în clădiri și în tranșee. Un exploziv secundar aprinde apoi norul, provocând o explozie masivă și de lungă durată. O astfel de explozie creează un vid parțial de oxigen care ucide și mutilează în cele mai grotești moduri. Victimele unei explozii provocate de TOS-1 sunt ucise fie prin suprapresiunea asupra oaselor, prin dislocarea ochilor, sau pot muri în urma unor hemoragii interne.
În 2002, vânându-l pe Osama bin Laden în munții din Tora Bora, avioanele americane au lansat focoase termobarice de pe rachete ghidate.
Uniunea Sovietică a adoptat armele la scurt timp după SUA, folosindu-le într-un conflict de frontieră împotriva chinezilor în 1969, dar și pe scară largă în războiul din Cecenia. Rușii au folosit sistemul „Buratino” în timpul asaltului asupra satului Komsomolsk, în 2000. La Komsomolsk au fost uciș sute de ceceni, iar toate casele din sat au fost distruse.
O altă zonă de război mai puțin cunoscută în care a fost folosit TOS-1 este conflictul azero-armean pentru enclava Nagorno-Karabakh.
TOS-1 distruge totul în calea ei, în zona de explozie, pe o rază de 200-300 de metri. Iar asta reprezintă o mare problemă când arma este folosită împotriva țintelor în mijlocul populației civile urbane, așa cum s-a întâmplat în timpul conflictelor din Irak, Siria și Ucraina.