Furtuna lovește România! Viscolul și rafalele puternice de vânt afectează deja teritoriul țării noastre. Iată care sunt regiunile afectate.
ANM a emis o avertizare de ninsoare pentru anumite zone
Furtuna Isha, care a cauzat distrugeri în Europa, afectează acum și România, anunță ANM. Viscolul și condițiile meteorologice severe au făcut simțită prezența în jumătate din țară, unde vântul suflă cu viteze ce depășesc 100 de km/h.
În ultimele zile, furtuna Isha a creat condiții meteorologice extreme în diverse regiuni europene. Cu toate că temperaturile păreau să înregistreze o creștere în România, aceasta nu a împiedicat impactul furtunii.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a oferit explicații cu privire la modul în care țara noastră va fi afectată de această furtună și la ce anume trebuie să ne așteptăm în perioada următoare.
”Astăzi vorbim pentru zona Moldovei, în special, pentru Transilvania, Oltenia și Dobrogea, dar și Carpații Meridionali și de Curbură, mai ales la altitudini de peste 1700 m, acolo unde vântul va avea intensificări cu rafale de peste 90-110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă.
Vorbim de Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, viscol în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură. De asemenea la altitudini mai mari de 1700 m, deoarece în continuare vitezele de vânt la rafală vor depăși 90-110 km/h cu, vizibilitatea redusă și cu viscol puternic”, a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Antena 3 CNN.
În zona montană va sufla vântul și va ninge
Meteorologul Elena Mateescu a informat că vor exista intensificări ale vântului în zona montană. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, cu viteze mai reduse cuprinse între 60-80 km/h. Ea a menționat că precipitațiile, în special mâine, vor varia între 10-15 l/mp la nivel local. Izolat până la 25-30 l/mp, mai ales în Carpații Meridionali, Maramureș, Transilvania, Moldova și Dobrogea.
Meteorologul a adăugat că este posibil să apară ninsori. Nu doar în zona montană, ci și în aceste regiuni. În ceea ce privește temperaturile, se așteaptă maxime cuprinse între 0 și 8 grade Celsius, iar dimineața se vor menține preponderent între -5 și 1 grad Celsius.
Elena Mateescu a avertizat că la sfârșitul săptămânii, în special duminică, se prognozează scăderi ale temperaturilor. Cu valori apropiate de pragul de ger, în special în depresiuni. Cu temperaturi minime spre -10 grade Celsius. Chiar și luni între 12 și 0 grade Celsius. În București, minimele vor fi de minus 6 și minus 4 grade Celsius. Iar în zona preorășenească se vor înregistra chiar și valori mai scăzute, spre -8 grade Celsius.