Cea mai gravă pare de a fi situaţia pe autostrada Hemus unde sute de autoturisme, autobuze şi camioane au rămas blocate timp de peste opt ore. Autostrada este principala arteră care leagă nordul ţării (oraşele Varna, Ruse, Veliko Târnovo, Vidin şi alte) de capitala Sofia. În direcţia spre Sofia autostrada a fost practic închisă, circulaţia fiind reluată abia în jurul orelor 19:00.

Sunt închise şi mai multe drumuri şi trecători de munte din centrul şi vestul ţării. Peste 300 de sate şi oraşe au rămas fără electricitate, iar distribuitorul EVN a spus că est dificil de restabilit curentul electric în vestul Bulgariei din cauza rafalelor puternice de vânt. Din cauza unor pene de curent sâmbătă a fost întreruptă activitatea transportului pe cablu la staţiunile de schi din Bansko şi Pamporovo.

Ministerul pentru dezvoltare Regională a emis o atenţionare de călătorie în contextul în care stratul de zăpadă a ajuns în mai multe zone la 60 de centimetri, iar temperaturile cu coborât la minus 10 grade Celsius. Agenţia naţională de presă BTA a relatat că autorităţile au evacuat circa 100 de copii dintr-o staţiunea de iarnă Semkovo din Munţii Rila, în sud-vestul Bulgariei.

Regiunile din sud-estul Bulgariei au fost lovite ploi torenţiale, care au distrus drumuri şi au izolat sate. Protecţia civilă a evacuat locuitorii din Ichera, un sat din apropierea oraşului Sliven, care a fost distrus de apele revărsate ale râului Luda Kamchia. Meteologii spun că ninsorile vor continua în întreaga ţară, iar temperaturile ar urma să rămână sub zero grade Celsius.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a atenţionat persoanele care vor să călătorească în Bulgaria că în acestă ţară sunt dificultăţi de circulaţie. Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112, se afirmă în comunicatul MAE.
SURSA: Agerpres