România are un excedent de energie, iar exportul este esenţial pentru valorificarea acestei resurse, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor, potrivit ministrului Economiei, Constantin Niţă.
Acesta a efectuat, în perioada 10 – 11 martie, o vizită oficială în Muntenegru, din delegaţie făcând parte directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stănculescu.
'Cooperarea în domeniul energiei este prioritară în relaţia dintre cele două state. România are un excedent de energie, companiile noastre pot avea preţuri competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esenţial pentru valorificarea acestei resurse. În plus, Muntenegru are nevoie de cantităţi de energie pentru a susţine funcţionarea grupurilor industriale de pe teritoriul său. Am încredere că prezenţa companiilor româneşti pe piaţa regională de energie va fi din ce în ce mai activă, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor şi stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii', a adăugat Constantin Niţă.
Conform unui comunicat al ministerului Economiei, remis miercuri AGERPRES, în cadrul vizitei au fost programate întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului din Muntenegru – premierul Milo Dukanovic, vicepremierul şi ministrul pentru Societatea Informaţională şi Telecomunicaţii, Vujica Lazovic, ministrul Economiei, Vladimir Kavaric.
Agenda discuţiilor a inclus colaborarea dintre cele două state în următoarele domenii: schimburi comerciale, energie, turism, IT, agricultură.
Cele două părţi au agreat o ideea unei intensificări a relaţiilor comerciale, care, în prezent, sunt în valoare de aproximativ 20 milioane de euro, sub potenţialul celor două state.
În acest sens, s-a stabilit ca, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic, semnat la 27 noiembrie 2013, cu ocazia vizitei oficiale a premierului muntenegrean la Bucureşti, să fie încheiate, de către ministerele de resort, memorandumuri sectoriale pentru cooperarea în domeniile prioritare: energie, turism, IT şi agricultură.
'Discuţiile cu premierul şi viceprim-ministrul din Muntenegru au scos în evidenţă potenţialul de cooperare al celor două state, potenţial care nu a fost suficient exploatat. Schimburile comerciale, turismul, IT-ul şi agricultura reprezintă domenii cu tradiţie pentru România, domenii în care expertiza şi experienţa noastră pot contribui la dezvoltarea Muntenegrului şi, implicit, pot genera venituri pentru economia României', a spus Niţă.
În cadrul întâlnirilor, ministrul Economiei a reiterat angajamentul României privind sprijinul faţă de integrarea europeană şi euro-atlantică a Muntenegru. În privinţa integrării în Uniunea Europeană, România poate sprijini eforturile autorităţilor din Muntenegru prin oferirea de expertiză în domeniul economic, precum şi pentru programele de pregătire şi asistenţă tehnică. AGERPRES