"Lucrăm la un asemenea proiect. Fie găsim o măsură fiscală de sprijinire, fie o măsură administrativă sau de ajutor de stat împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu Comisia Europeană. Nu sunt foarte multe căi prin care poţi să sprijini industria cu gazele naturale", a explicat Constantin Niţă.
El a spus că este interesat, în primul rând, ca industria românească să aibă un preţ acceptabil la energie, la gaze naturale, să existe condiţii de piaţă egale pentru toţi jucătorii, aşa cum este în toată Uniunea Europeană. 'La gaze naturale nu mai este niciun şoc pentru consumul industrial. În timp, preţul gazelor trebuie stabilit pe Bursă. Dar cei doi producători, din dorinţa de a-şi maximiza profiturile, ţin preţul ridicat, şi asta nu este în ordine. Şi atunci trebuie să găsim o formulă în care marii consumatori industriali să poată beneficia de acest produs care să îi facă eficienţi pe piaţă, că altfel îi omorâm. Deci energia şi gazele naturale constituie elemente de cost extrem de importante în preţul produselor. Şi atunci trebuie să avem grijă ca acesta să fie acceptabil', a explicat Niţă.
El a spus că se vor accepta inclusiv contracte bilaterale, cu condiţia ca preţul din contract să fie raportat la preţul de pe Bursă.
În privinţa exportului de gaze naturale, ministrul Economiei a arătat că, în acest moment, nu este posibil, pentru că nu există interconectările necesare. 'Dacă este o piaţă liberă va trebui să şi exportăm. Ne-ar conveni foarte mult ca gazele naturale să fie folosite în petrochimie, unde factorul de multiplicare este foarte rapid. Dar trebuie să tratăm subiectul şi din punct de vedere politic. Nu ne interesează să vindem, pentru că nu ne ajunge pentru populaţia noastră, pentru consumul industrial şi casnic, dar avem un interes pe Moldova. Sunt români, tot de-ai noştri. Trebuie să găsim o formulă să îi ajutăm şi pe ei. Nu am stabilit cum, încă. Dar când se va da drumul la interconectarea cu Moldova, va trebui să îi sprijinim', a mai spus ministrul Economiei.
Pe de altă parte, Constantin Niţă a precizat că România nu va putea exporta gaze până nu va găsi surse suplimentare în Marea Neagră sau gaze de şist, dar interconectările pot fi făcute în avans. AGERPRES