Departamentul pentru Energie vrea să reanalizeze calendarul de liberalizare a preţului gazelor, în favoarea producătorilor şi a marilor consumatori, având în vedere noile evoluţii de pe această piaţă, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-un interviu acordat Agerpres.
De la 1 ianuarie, la electricitate pentru consumatorii industriali preţul este liber, deci nu mai avem calendar de liberalizare. Mai există calendar doar pentru consumatorul casnic, pentru care preţul va trebui să fie liberalizat până la finele anului 2017. La gaze de asemenea respectăm calendarul, dar urmează ca, în vară, împreună cu ANRE, să găsim o formulă poate de reanalizare a acestui calendar, în favoarea producătorilor şi a consumatorilor industriali', a precizat Niţă.
Potrivit actualului calendar, preţul gazelor pentru industrie trebuie liberalizat în totalitate până la 31 decembrie 2014, însă Legea energiei prevede posibilitatea prelungirii cu un an a acestui termen, în cazul în care se constată o diferenţă prea mare între preţul gazelor de import şi cel al resurselor autohtone.
Întrebat dacă se referă la această posibilitate de prelungire cu un an, ministrul a răspuns: 'Nu, este vorba de o recalculare a preţului şi este vorba de un alt mod de a privi graficul stabilit acum câţiva ani, întrucât au apărut noutăţi: importul şi exportul de gaze, chestiuni de transport, mişcările care au loc în zona noastră pe piaţa gaze naturale, care determină o anumită poziţionare şi un anumit mod de lucru'. El a mai spus că, pentru consumatorii casnici, termenul liberalizării complete nu va fi modificat. Acesta este 31 decembrie 2018.
Niţă a afirmat că nu poate estima în prezent care va fi preţul pentru populaţie la finalul perioadei de liberalizare, însă Guvernul încearcă să păstreze un preţ care să nu afecteze foarte mult veniturile populaţiei. 'Noi încercăm să păstrăm un preţ care să fie acomodat cu veniturile populaţiei. Guvernul a luat măsuri privind consumatorul vulnerabil, astfel încât creşterea preţului la gaze să nu afecteze foarte mult veniturile populaţiei', a susţinut Niţă.
Potrivit ministrului, marii consumatori vor putea avea posibilitatea de a achiziţiona gaze de pe bursă, ceea ce va aduce predictibilitate asupra preţului pe viitor. 'O parte din producţia de gaze naturale va trebui pusă pe bursă, ceea ce va schimba regulile jocului, iar preţul va fi cel de pe bursă. În funcţie de acest preţ vom şti care sunt perspectivele preţului în viitor. Nu mai putem lăsa preţul fix. Şi trebuie să dăm posibilitatea consumatorilor să cumpere pe bursă. O cantitate de la Romgaz şi Petrom va fi pusă pe bursă şi, în funcţie de cerere şi ofertă, va ieşi preţul competitiv', a continuat el.
Niţă a subliniat că preţul gazelor va trebui aliniat cu preţurile de pe piaţa europeană, iar, în acelaşi timp, marii consumatori au obligaţia de a investi şi de a-şi moderniza echipamentele, astfel încât să consume mai puţin şi să fie competitivi pe piaţă.
Actualul calendar de liberalizare a pieţelor de gaze şi energie electrică a fost stabilit în 2012 şi agreat de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană. În prezent, producţia internă de gaze acoperă circa 80% din consumul naţional, iar restul este importat din Rusia. Preţul gazelor ruseşti este de peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, de două ori mai mare decât preţul gazelor de producţie internă.