Octombrie 2008 a adus minime greu de imaginat în urmă cu un an la bursă. Indicele BET-FI a picat la 10.000 puncte, consemnând o pierdere de -90%, iar BET a atins atunci un minim de 2.600 puncte, în cădere cu -76%. Istoric, luna octombrie are predispoziţie spre asemenea evenimente, apărând astfel ideea că au fost atinse limitele de jos.
A urmat un rebound, cotaţiile revenind cu 10%‑20%, după care piaţa s-a liniştit, urmând o evoluţie în palier. Anul 2009 a început optimist cu câteva şedinţe verzi, apoi veştile negative au crescut presiunea la vânzare, iar cotaţiile au început din nou să coboare. S-au apropiat de minimele din octombrie, în unele cazuri chiar depăşindu-le.
Indicele BET a trecut sub pragul de 2.300 puncte, iar BET-FI, sub 10.000. În piaţă, aşteptările sunt destul de pesimiste, în special pe termen scurt. Se aşteaptă o calmare în lunile de vară şi o revenire pe final de an, care să ducă cotaţiile în teren pozitiv cu un plus de 15%-20% faţă de începutul anului. Piaţa rămâne volatilă, însă în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, cotaţiile evaluează companiile la valori corespunzătoare unui PER cu o singură cifră.
Sigur, calculele iau în considerare cifrele din 2008, iar balanţele din acest an vor arăta mai rău. Acum se tranzacţionează la PER-uri de 5, iar acum un an erau peste 20. Capitalizarea BRD a coborât sub un miliard de euro, în condiţiile unui profit estimat pe 2008 între 340-380 milioane euro, iar prognozele Raiffeisen Capital Investment pentru 2009 estimează scăderea acestuia la 220 milioane euro. În cazul Băncii Transilvania, capitalizarea este de 205 milioane euro, iar profitul net pe 2008 este de 108 milioane euro. În ambele cazuri, profitul pe 2008 include venituri nerecurente, iar evoluţiile din 2009 vor fi mai rele.
La SNP Petrom, PER e în aceeaşi zonă, luând în calcul profitul la nouă luni, iar companiile de utilităţi, TGN şi TEL, sunt cotate la un PER de 5. Piaţa s-a aşezat, aşadar, pe niveluri decente, faţă de acum un an. Cotaţiile încorporează deja veştile negative, chiar şi o perspectivă de înrăutăţire a situaţiei. Nivelul actual este mult mai confortabil, decât cel de acum un an, care nu era sustenabil. De la aceste niveluri se poate merge în sus sau în jos, în funcţie de evoluţia economiei raportată la aşteptările deja negative.