La mai bine de jumătate de secol după ce Marea Britanie a efectuat primele teste nucleare în arhipelagul australian Insulele Montebello, între 1952 şi 1956, oamenii de ştiinţă au descoperit că există în continuare un risc de radiaţii pentru vieţuitoarele marine şi turişti, informează marţi agenţia Xinhua.
Risc pentru viețuitoarele marine și turiști
„Am detectat niveluri de radionuclizi rezultând din testele nucleare peste cele considerate de bază, adică niveluri care ar putea fi detectate din nisipul de pe o plajă”, a declarat Madison Hoffman de la Universitatea Edith Cowan din Australia, citată într-un comunicat emis marţi.
Nivelul de radiaţii pune în pericol peste 150 de varietăţi de corali, 450 de specii de peşti, 630 de tipuri de moluşte şi 170 de specii de stele de mare şi arici de mare, conform comunicatului.
În cadrul proiectului, au fost colectate şi testate peste o sută de eşantioane de sedimente marine şi de vieţuitoare marine din jurul insulelor. Proiectul va continua până în 2024.
Echipa de oameni de ştiinţă cartografiază în prezent zonele în care au fost identificate niveluri mai ridicate de radionuclizi, iar următorul pas este stabilirea impactului asupra vieţuitoarelor marine.
Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri şi pasionaţii de snorkeling, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă.
Radioactivitate ridicată la 36 de ani de la accidentul de la Cernobîl
Pe de altă parte, în sudul Germaniei încă există ciuperci sălbatice contaminate cu cesiu radioactiv, la 36 de ani după accidentul nuclear de la Cernobîl, relevă un studiu publicat luni de Oficiul federal german de protecţie faţă de radiaţii (BfS).
Conform acestei analize, ciupercile sălbatice din acea zonă sunt în continuare contaminate cu izotopi de cesiu-137, a căror origine este accidentul nuclear survenit la Cernobîl în anul 1986.
Cercetările asupra cancerului arată că cesiul-137 se poate acumula în ţesutul osos şi poate deteriora materialul genetic. Pe termen lung, aceasta poate conduce la cancer osos sau la leucemie.
Pădurea deluroasă bavareză, pădurea Mittenwald de la graniţa cu Austria şi mlaştina Donaumoos de la sud-vest de Ingolstadt sunt focarele de radioactivitate pentru ciuperci.
În unele locuri au fost măsurate niveluri de peste 4.000 de becquereli de cesiu-137 pe kilogram de ciuperci. Limita pentru comercializarea ciupercilor este de 600 de becquereli.