Ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare ar trebui să dea prioritate nivelului de trai, faţă de Produsul Intern Brut, atunci când vine vorba de cel mai bun indicator pentru măsurarea performanţei economice, susţin organizatorii Forumului Economic Mondial de la Davos, transmite Bloomberg.
Într-un raport publicat luni, organizatorii forumului de la Davos subliniază că venitul mediu per capita a scăzut cu 2,4% între 2008 şi 2013 în 26 de economii avansate, ceea ce scoate în evidenţă "insecuritatea şi inegalitatea care însoţesc modificările tehnologice şi globalizarea". În consecinţă, ţările ar trebui să îşi judece progresele economice pe baza 'dezvoltării globale' şi să majoreze cheltuielile pentru programe de genul cursuri de calificare şi de asemenea să reducă povara inegalităţii.
"Majoritatea statelor ratează oportunităţi importante vizând accelerarea creşterii economice şi reducerea inegalităţii în acelaşi timp", susţin organizatorii forumului de la Davos, adăugând că indicatori precum speranţa de viaţă, productivitatea şi nivelul sărăciei ar trebui să aibă prioritate la elaborarea politicilor economice pentru a evita noi scăderi.
Inegalităţile şi frustările celor care se simt lăsaţi în urmă de globalizare vor fi unul din principalele subiecte de discuţii la reuniunea din acest an de la Davos, Elveţia, care va începe marţi. Forumul la care vor participa lideri politici, directori de companii, investitori şi academicieni a fost în avangarda unei integrări economice care este criticată atât de preşedintele american Donald Trump cât şi de partidele populiste din Europa, o tensiune care va fi evidentă la evenimentul din acest an.
Potrivit clasamentului elaborat de Forumului Economic Mondial cu privire la cele mai performante 29 de economii în termeni de dezvoltare globală, primele locuri sunt ocupate de Norvegia, Luxemburg şi Elveţia, în timp ce Marea Britanie ocupă locul 21, iar SUA, prima economie mondială, se situează abia pe locul 23. Şi mai important, peste jumătate din cele 103 ţări analizate au suferit o diminuare a scorului lor în ultimii cinci ani.
Pentru inversa scăderea nivelului de trai, organizatorii forumului de la Davos susţin că guvernele trebui să dea prioritatea educaţiei, egalităţii de gen şi facilitării tranziţiei de la şcoală la muncă, precum şi extinderii infrastructurii. În plus, integrarea economică ar trebui să se reorienteze spre facilitatea schimburilor comerciale ale companiilor în interiorul ţărilor precum şi între ele, în special pentru IMM-uri.