„În acest trimestru extrem de pozitiv, cererea de închiriere şi sub-închiriere a fost de 63.400 mp, faţă de un nivel mediu de tranzacţionare din perioada 2008-2009 de 50.500 mp. Pentru o parte semnificativă din tranzacţii, negocierile au început cu 6 – 9 luni înainte ca ele să fie finalizate şi chiriaşii au decis să profite de oportunităţile financiare excelente prezente în piaţă“, se precizează în raport.
Chiria pentru zonele centrale rămâne stabilă la 19,5 euro/mp/lună, dar se observă o presiune descendentă asupra chiriilor nete efective. Proprietarii sunt presaţi să ofere discounturi atât pentru chiria de bază, cât şi pentru locurile de parcare, perioade de chirie zero, taxe fixe de întreţinere şi contribuţie la amenajarea spaţiului.
Companiile cele mai active din acest trimestru provin din sectoarele de producţie industrială şi energetică precum şi IT&C. O excepţie rară în piaţă a fost faptul că sectorul de servicii financiare, un sector aflat de obicei în primele locuri, nu s-a clasat în Top 3.
Companiile internaţionale domină piaţa tranzacţiilor (peste 85% din volumul închiriat). Un jucător major al pieţei de birouri este reprezentat de industria farmaceutică, în special acele companii care operează clinici medicale şi/sau farmacii. În total, acestea au închiriat peste 23.000 mp în perioada T1 – T3 2010 (aproape 15% din totalul cereri).