Sunt proteste sâmbătă seară în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei. Angajați din muzeele acreditate și bibliotecile publice din România protestează faţă de tratamentul discriminatoriu la care sunt supuşi.
Proteste în Piaţa Victoriei. Angajaţii din muzee şi biblioteci au ieşit în stradă
„Noapte în Muzeele din România” – sunt proteste în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei, iar unele muzee, instituţii şi locuri din ţară care participau de obicei la Noaptea Muzeelor nu-şi mai deschid porţile în această noapte.
Sâmbătă seară, angajați din muzeele acreditate și bibliotecile publice din România au venit în faţa Guvernului pentru a protesta împotriva „tratamentului discriminatoriu” la care au fost supuși de toate guvernările de după 1989. Oamenii reclamă şi subfinanțarea domeniului.
„Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc!”, transmite Federaţia „CulturMedia”.
Proteste ale angajaţilor din muzee şi biblioteci. Participanții la miting poartă tricouri inscripționate cu mesaje precum „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, precum și pancarte cu numele muzeelor din Capitală și din țară ai căror angajați participă la protest.
„Muzeele contează”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România” și „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învățământ 7.151 lei”, sunt doar câteva dintre mesajele cu care protestatarii au mai venit în Piaţa Victoriei.
Protestul a fost organizat de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa şi se numeşte „Noapte în Muzeele din România”.
Înainte, s-a mers şi în pichet la Ministerul Culturii. Acolo, o delegație a participanților la miting a fost primită de secretarul de stat Diana Baciuna.
Care sunt revendicările sindicaliştilor?
La protestul de sâmbătă seară participă protestatari din diverse orașe, inclusiv București, Iași, Botoșani, Constanța, Sibiu, Slobozia, Brașov, Ploiești, Piatra Neamț, Timișoara, Bârlad, Olt, Slatina și Craiova. Mitingul are autorizaţie până la ora 23:00.
Proteste ale angajaţilor din muzee şi biblioteci. Sindicatele din domeniul protecției patrimoniului cultural au anunțat acum două săptămâni că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, în fața Guvernului, acuzând subfinanțarea domeniului.
Sindicaliştii reclamă:
- „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituțiile care gestionează patrimoniul cultural național,
- „tratament discriminatoriu” între instituțiile de spectacol și muzeele și bibliotecile,
- „umilințele și ignorarea” profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural național,
- „politici culturale și salariale inadecvate”,
- „mizeria la care sunt condamnați” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexității pregătirii profesionale și a dificultății specifice profesiilor,
- „condamnarea la extincție prematură” a specialiștilor din domeniu, care ies din sistem cu „pensii de mizerie”,
- „depopularea și deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.