Cum putem evita incendiile în Noaptea de Înviere?
Pentru a preveni evenimente neplăcute în Noaptea de Înviere, pompierii ne recomandă să respectăm câteva măsuri simple de siguranță, care ar trebui respectate și în timpul slujbelor religioase.
Oamenii ar trebui să fie atenți la lumânările aprinse. Să le țină departe de haine și de păr. Să evite apropierea lor de icoane sau de alte obiecte inflamabile. La întoarcerea acasă, este crucial să se așeze lumânările sau candelele aprinse în suporturi incombustibile, cum ar fi farfurii cu apă, și să se evite plasarea lor în apropierea materialelor textile, precum perdelele.
Lumânările sau candelele aprinse nu trebuie lăsate nesupravegheate. Să nu fie transportate în mașină! Nu le lăsați la îndemâna copiilor!
O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în vârstă sau altor categorii de persoane vulnerabile cu privire la modul în care folosesc lumânările aprinse. Din neatenție, se pot pune singuri în pericol.
Parcarea autovehiculelor în apropierea Sfintelor Biserici ar trebui să se facă astfel încât să nu blocheze căile de acces și să nu împiedice accesul la hidranți.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență este gata în orice situație
ISU Cluj va monitoriza constant evoluția situației pe teren pe parcursul sărbătorilor pascale.
Peste 160 de pompieri și 150 de mijloace și autospeciale pentru intervenție sunt pregătite în permanență pentru a interveni în caz de nevoie, fie pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.
„Inspecția de Prevenire a desfășurat controale tematice și acțiuni de informare la obiectivele religioase din județul Cluj. Totodată, inspectorii ISU Cluj vor fi pe teren și pe timpul slujbelor”, au transmis vineri, 3 mai, reprezentanții ISU Cluj.
Cum se aprinde, de fapt, Lumina Sfântă?
În noaptea de Sfânta Înviere, sub cerul senin al Ierusalimului, Lumina Sfântă strălucește ca un simbol al speranței și al credinței neclintite. În fiecare an, la Mormântul Sfânt a lui Iisus Hristos, minunea divină își face simțită prezența, aprinzând inimile oamenilor de peste tot cu o lumină nematerială, ce nu poate fi înțeleasă în totalitate.
„Lumina Învierii, ce se întâmplă.. ne-a lăsat Dumnezeu ca în fiecare an să trăim o minune acolo, cum este de Înviere. Se adună toată lumea, se roagă, au povestit mulți care au văzut-o.
Ori vine ca un fulger, ori ca niște globuri care cad acolo, este Sfântul Mormânt acoperit, dar luminile vin, intră acolo și deodată se aprinde, de acolo ia Patriarhul lumină și preiau toți de acolo.
La mulți care sunt sus, pe la Golgota, li se aprind direct lumânările.”, a povestit un om de pe Muntele Athos în cadrul „Podcastului lui Septminiu”.