Veşti foarte bune pentru români! În acest weekend, are loc din nou, la nivel naţional, evenimentul Noaptea Muzeelor.
Ediţia cu numărul 19 a Nopţii Muzeelor. Vor fi evenimente şi în Republica Moldova
Ediţia va fi una comună România – Republica Moldova. Nu mai puţin de 311 de obiective culturale au fost înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, care se va desfăşura sâmbătă, 13 mai. Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în Republica Moldova în 14 muzee: cinci instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele patru mari muzee naţionale, dar şi nouă muzee de pe cuprinsul a cinci raioane.
Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită în România de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe din toată ţara.
Nu vorbim doar despre Bucureşti. Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee şi spaţii deschise la Târgu Mureş, unde 28 de evenimente îşi aşteptă publicul, urmate de oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov.
Câteva dintre evenimentele la care puteţi merge în Bucureşti
La nivelul Capitalei, sâmbătă de dimineaţă până noaptea târziu, publicul se va putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale teatrelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.
Invitatul special al Nopţii Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află în premieră în România. Expoziţia sa va putea fi vizitată gratuit, la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 16.30, până pe 12 iunie.
Expoziţia se intitulează „Listen/Ascultă” şi reprezintă o abordare curatorială inovatoare şi un parcurs expoziţional extrem de emoţionant, ce se construieşte în jurul obiectelor şi mărturiilor copiilor afectaţi de război.
La Bucureşti, vor fi expuse poveşti şi obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar şi ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.
Anumite locaţii participă pentru prima oară la Noaptea Muzeelor: Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, atelierele de desen şi arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” împreună cu MNRL şi MAM Studio la Muzeul Anton Pann şi multe altele.
Opera Naţională Bucureşti propune un spectacol itinerant lansat de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, în care spectatorii sunt invitaţi sa ia parte la o experienţă unică în diverse spaţii din clădirea Operei bucureştene. Ghidat de personaje şi personalităţi celebre din lumea Operei, publicul va putea experimenta magia operei alături de tânăra generaţie de artişti lirici. Accesul se va face în grupuri de cel mult 50 de persoane din jumătate în jumătate de oră începând cu ora 00.00.
Saloanele regale de la etajul I al Palatului Cotroceni, Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez şi Sufrageria Regală Cotroceni, vor fi deschise publicului, sâmbătă, începând cu ora 14.00 şi până la ora 20.00. Accesul se face gratuit, fără programare prealabilă, în intervalul 14.00 – 20.00 (ora de intrare a ultimului vizitator), doar în baza prezentării unui act de identitate în original (C.I. sau paşaport).
Publicul va descoperi la Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi, de Noaptea Muzeelor, sute de exponate şi colecţii rare, iar gazdă va fi marele portar Helmuth Duckadam. Programul muzeului va fi prelungit de la ora 20.00 până la 2.00, iar vizitatorii beneficiază de un preţ special la intrare, precum şi multe alte surprize în magazinul muzeului.
Muzeul Naţional de Artă al României va deschide spaţiile istorice, între orele 10.00 şi 18.00. Galeria Naţională, Galeria Europeană şi muzeele satelit vor fi închise. Între orele 19.00 şi 24.00, va fi acces gratuit în întregul sediu central al MNAR şi în Muzeul Colecţiilor de Artă (atât în expoziţiile permanente cât şi în cele temporare). De la ora 21.00 la 22.30 este programat un recital gratuit în Sufrageria Regală „Tineri Solişti la Noaptea Muzeelor”. Muzeul Zambaccian şi Muzeul Pallady vor fi închise. Ultimul acces la ora 23.00, închidere muzeu ora 24.00.
Ce veţi putea vizita în ţară?
În Iaşi, Palatul Roznovanu, reşedinţa familiei Rosetti-Roznovanu, actualul sediul al Primăriei oraşului, a fost construit la dorinţa boierului Iordache Neculai Roznovanu. Inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, de ziua Sfântului Gheorghe, era cea mai frumoasă clădire din oraş. Impresionantă prin somptuozitate şi prin fastul interioarelor a fost amenajată de cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat şi Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Acces gratuit între orele 18.00 şi 00.00.
Porţile Campusului Nokia din Timişoara se redeschid, transformându-se pentru a cincea oară în Muzeu pentru o noapte. În centrul atenţiei va fi expoziţia „Bell Labs”, sosită recent de peste Ocean, care cuprinde unele dintre cele mai marcante simboluri alte tehnologiei – primul telefon creat vreodată, realizat de Alexander Graham Bell, dar şi macheta primului tranzistor, a cărui invenţie a fost un punct de cotitură în istoria tehnologiei şi a fost recunoscută prin acordarea Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1956. Acces gratuit între orele 18.00 şi 00.00.
La Cluj, fotografii care expun în acest an în cadrul Photo Romania Festival vor fi la „Negative by Grain Lab” (fosta cafenea foto Zorki), în centrul oraşului Cluj-Napoca, la adresa str. Ioan Raţiu nr 10.
Grădina Zoologică din Târgu Mureş este deschisă în noaptea de sâmbătă, anunţă reprezentanţii instituţiei. Tematica Nopţii este „Descoperiri pe potecile Africii”. Programul de la Zoo dedicat acestui eveniment se va desfăşura între orele 18.00 şi 24.00.
La Muzeul de Artă din Constanţa, va avea loc „Muzeul lui Shakespeare” – spectacol cu statui vivante. Momentul artistic va începe la ora 20.00 şi este susţinut de studenţii Facultăţii de Arte (actorie) din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Trei tururi ghidate în expoziţia Floricăi Prevenda, intitulată „Undeva în timp”, vor începe la orele 21.00, 22.00 şi 23.00.
Muzeul Amintirilor din Comunism din Braşov: de la ora 19.00, vizitatorul va descoperi cum era viaţa românilor înainte de ’89, va asculta muzică de pe viniluri şi va încerca gustul comunismului la cafeneaua MAdC. Expoziţia temporară MAdC & Muzeul Cineastului Amator „1Mai Muncitoresc” se poate vedea între orele 19.00 – 00.00.