Ultima carte a BIR se joaca i aceasta saptamina, miercuri, 23 august, cind se judeca recursul iaintat de banca impotriva sentintei de lichidare. Teoretic, BIR mai are o sansa, isa judecind dupa evenimentele de pina acum este greu de imaginat ca pe ultima suta de metri va aparea un investitor dispus sa aloce capital cit sa scoata banca din ghearele lichidarii. Este si motivul pentru care termenul de judecata din aceasta saptamina este ignorat de toate institutiile care colaboreaza i procesul lich
Ultima carte a BIR se joaca i aceasta saptamina, miercuri, 23 august, cind se judeca recursul iaintat de banca impotriva sentintei de lichidare. Teoretic, BIR mai are o sansa, isa judecind dupa evenimentele de pina acum este greu de imaginat ca pe ultima suta de metri va aparea un investitor dispus sa aloce capital cit sa scoata banca din ghearele lichidarii.
Este si motivul pentru care termenul de judecata din aceasta saptamina este ignorat de toate institutiile care colaboreaza i procesul lichidarii bancii. De altfel, Fondul de Garantare a Depozitelor i Sistemul Bancar (FGDSB) s-a pus din vreme la adapostul unor sume care sa faca posibila despagubirea deponentilor persoane fizice la BIR, beneficiind de o linie de credit deschisa de BNR, i valoare de 1.500 miliarde lei.
De asemenea, Tribunalul a desemnat lichidatorul pentru BIR: aceeasi SC Reconversie si Valorificare Active, care si-a adjudecat, pina acum, toate cazurile de faliment bancar, inclusiv administrarea societatilor bancare aflate i reorganizare. Ca si i cazul Bankcoop, i procesul de lichidare a BIR, Reconversie si Valorificare Active colaboreaza cu PricewaterhouseCoopers.
Lichidatorul nu ia i seama termenul de judecata care bate la usa, fiind sigur ca sansele de scapare ale BIR sunt nule. A iceput deja alcatuirea listelor cu persoanele care vor fi despagubite (i limita a 65,1 milioane lei de deponent, reprezentind depunerile initiale, inclusiv dobinzile calculate pina la data sentintei falimentului).
La sfirsitul saptaminii trecute, surse din societatea desemnata ca lichidator ne-au declarat ca operatiunile de identificare a deponentilor vor fi mult mai rapide decit i cazul Bankcoop. O data, pentru ca numarul deponentilor este mai mic, reprezentind aproape jumatate din numarul persoanelor iregistrate la Bankcoop (circa 300.000 de deponenti), si apoi pentru ca sistemul informatic al BIR este mult mai bine pus la punct. Lichidatorii anticipeaza ca la iceputul lunii septembrie listele vor fi definitivate, urmind ca i cursul aceleiasi luni deponentii sa-si primeasca banii cu care ii despagubeste FGDSB.
Platile se vor face prin aceeasi banca, familiara pagubitilor de pe urma falimentelor bancare: Banca Romina de Dezvoltare (BRD). Surse din FGDSB ne-au declarat ca pentru operatiunile pe care le efectueaza, BRD nu percepe comision. Teoretic, presteaza acest serviciu pe gratis. in realitate isa, banca spera sa cistige, o data prin faptul ca regimul de programare a platilor catre deponenti ii confera posibilitatea de a rula banii destinati despagubirilor si i al doilea rind, mizeaza pe atragerea resurselor de la fostii deponenti ai BIR.