Au trecut 30 de zile de când evz.ro a dezvăluit că un jurnalist cu vechime în presă și-a falsificat biografia susținând că are studii universitare, deși este doar absolvent de liceu. Sabin Orcan, directorul „Newsweek”, căci despre el este vorba, nu a reușit să producă nici o dovadă în sprijunul afirmațiilor sale publice. Dintr-un singur motiv. Nu are nici o diplomă universitară de arătat. Maxim una de liceu.

În data de 7 ianuarie 2020 evz.ro dezvăluia cum unul din cei care a pus mâna pe o marcă cu prestigiu la nivel internațional, „Newsweek”, Sabin Orcan, este un falsificator al propriei biografii.

În cele 30 de zile care au trecut, Sabin Orcan a tăcut cu grație pe seama acestui subiect, deși putea demonstra foarte simplu că spune adevărul. Arătând o diplomă care să-i susțină afirmațiile făcute public: că este absolventul unei  facultăți!

Numai că nu poate. Pentru că a mințit.

Este cel puțin dezonorant pentru calitatea sa de jurnalist modul în care a refuzat să comenteze absența unei diplome universitare din CV-ul său, dar mai ales să explice cum a putut ca timp de peste 23 ani să-și atribuie studii universitare pe care nu le are!

Pe baza acestui fals grosolan a devenit redactor-șef adjunct la „Adevărul”, director la „România Liberă” și proprietarul francizei „Newsweek” în România. Este fără precedent la nivel mondial, ca un jurnalist cu studii inventate să aibă franciza unei publicații de nivel internațional. Târând-o într-un scandal de proporții, provocându-i daune iremediabile.

Reluăm parțial cele scrise în urmă cu 30 de zile! Somându-l pe Sabin Orcan să prezinte public diploma sa de absolvent de studii superioare. Sau să ceară scuze cititorilor pe care i-a mințit în ultimii 23 de ani.

Cu atât mai mult cu cât publicația pe care o gestionează acuză diverse persoane publice de plagiat, uitând să spună că directorul Sabin Orcan este falsificatorul propriei biografii.

Despre impostorii din presă

7 ianuarie 2020: „Unul dintre aceşti oricine este şi Sabin Borcan. Născut în comuna Vintilă Vodă din judeţul Buzău,  a plecat din sat la liceu, să se facă om. A absolvit liceul „B.P. Haşdeu în 1988. Cu facultatea a dat-o însă în bară. Nu a intrat şi a plecat în armată, la paraşutişti, la Buzău. Poate că de acolo nu mai are păr în cap. Am putea glumi, după modelul lui, că la un salt nu i s-a deschis paraşuta, a aterizat în ţeastă şi i-a rămas părul lipit de pământ.

Până să mai cadă de câteva ori din avion cu paraşuta nedeschisă, a venit Revoluţia şi oportunitatea că aceasta a anulat comunista lege a presei, care cerea studii pentru a fi jurnalist. Aşa că, fără studii, Sabin (B)Orcan s-a angajat la Opinia, unul dintre primele ziare din Buzăul natal. L-au angajat mai întâi corector, că, deh, ziariştii de acolo încă mai aveau mentalitatea comunistă cu nevoia studiilor, dar după aceea şi-au revenit. Nu cu studiile, ci cu relaţiile cu patronatul. Din corector a devenit redactor.

De ce această promovare? Orcan a făcut încă de la debutul în presă, ceea ce face şi azi: a devenit sluga lui Corneliu Ştefan, şeful său. El era  pitbull-ul pe care şeful îl asmuţea împotriva celor pe care voia să-i radă.

Avem mai multe exemple în acest sens. Vă prezentăm doar unul acum.

Pe numele său adevărat Sabin Borcan, cel care se prezintă Sabin Orcan a început să bâzâie prin lumea mass-media încă din anii ’90. Îl apasă, însă, o minciună pe care a tot ascuns-o de cititorii săi, negând cu vehemență atunci când i s-a spus că nu se pricepe chiar la orice: Nu are facultate, nici de jurnalism, nici de alt fel. N-ar fi nicio nenorocire că nu are, dar MINCIUNA e greu de tolerat la un jurnalist care pune la zid plagiatorii.

Studentul fără colegi

Aşa că Sabin s-a decis să încerce la Bucureşti. A început uşor, ca un corespondent util pentru câteva redacţii, după care s-a decis să atace frontal. S-a mutat în Capitală. Numai că la Capitală, alte pretenţii. Se cam cereau studii. N-a fost o problemă. Le-a făcut pe loc. Mai exact, şi-a falsificat pe loc biografia profesională, pretinzând că este absolvent de facultate.

În „Monografia judeţului Buzău”, scrie foarte clar: „Sabin Orcan, ziarist. Absolvent al Liceului „B.P. Hașdeu” Buzău (1988), a urmat cursurile Școlii Superioare de Jurnalistică, înființată în 1991 de Asociația Ziariștilor din România”.

De asemenea, cu ocazia unui proces de calomnie, din data de 11 martie 1997, o instanţă a Judecătoriei Buzău a condamnat la câte un an de închisoare cu executare, pentru calomnie, trei ziarişti de la cotidianul „Opinia”. Cei trei, Corneliu Ştefan (directorul general al S.C. Opinia S.A.), Florian Angelo (directorul executiv al aceleiaşi societăţi) şi Sabin Orcan (redactor-şef adjunct al ziarului Opinia). Prin sentința penală nr.461/11.03.1997, ziariştii au fost obligaţi şi la plata, în solidar, a sumei de 140 milioane lei către partea vătămatä, reprezentând daune morale pretinse de aceasta. În prezentarea care se face în continuare celor trei condamnaţi pentru delict de opinie, Sabin Orcan este prezentat drept: „Sabin Orcan, redactor şef-adjunct al cotidianului Opinia, este absolvent al Colegiului de pe lângă Şcoala Superioară de Jurnalisticã din București”.

Să presupunem că au greşit cu studiile lui Orcan şi cei care au editat monografia, şi cei de la tribunal.

Însă, în biografia profesională, scrisă cu mânuţele alea două de Sabin Orcan (şi aici îşi spune tot Orcan, deşi în CV se trece de regulă numele din buletin) stă scris negru pe alb la capitolul „Education”: „Şcoala Superioară de Jurnalistică” (Asociaţia Ziariştilor Români). Dates attended or expected graduation 1992-1996”.

Aici nu mai încape nicio îndoială. Este afirmaţia lui Sabin (B)Orcan. Numai că Orcan este absolvent de facultate precum Coana Leana a lui Nea Nicu Ceaușescu. Nu are nici colegi, nici profesori care să-şi fi adus aminte de ea.  Nu există nici un profesor de la SSJ , alminteri nume mari ale jurnalisticii româneşti, care au înfiinţat această facultate ca alternativă la cea de la stat, în care nişte anonimi încercau să-i înveţe pe studenţi ceea ce ei nu ştiau să facă, adică presă, deci nu sunt profesori care să-și amintească de studentul Sabin Borcan şi nici de Sabin Orcan. Nici colegii din anii menţionaţi. Să mergem însă mai departe.

Nici în documentele SSJ, adică Registrul de absolvenţi sau în arhiva foilor matricole, nu există niciun student cu numele Borcan Sabin.

Sabin Borcan lipsește din catalog

Mai sesizaţi o nuanţă. În una dintre prezentări, dă cu fum de camuflaj şi spune că nu este chiar absolvent de SSJ, ci de Colegiul de pe lângă SSJ. Facultatea nu a avut pe lângă ea, niciodată, nici un colegiu.”