Evident, această creştere a randamentului i-a prins pe unii observatori ai pieţei și pe unii decidenți politici pe picior greșit. În acelaşi timp, bursa a ignorat până în prezent această apreciere a randamentelor. Turbulenţele izbucnite din nou în zona euro nu au avut un efect pronunţat, după cum nici creșterile dobânzii de referinţă ori îngrijorările din China legate de inflaţie.
Motivul acestei reacţii este dat de lichiditatea crescută, ca şi de datele privind situaţia economică, care, potrivit celor mai mulţi observatori ai pieţei, au surprins pozitiv. Un rol semnificativ l-a avut creşterea neaşteptată a stimulentelor fiscale, măsuri planificate, fără îndoială, de executivul american.
Rămâne de văzut cât de mult va dura starea de spirit pozitivă pe Wall Street.
Fără îndoială, măsurile de stimulare fiscală vor avea un efect pozitiv pentru economia Statelor Unite, în special în prima jumătate a anului 2011, dar ele nu vor determina un nou boom economic. Din contră, fără o continuitate a acestor măsuri, s-ar putea produce o recesiune.
Cifrele pozitive privind creşterea economică ar trebui tratate cu prudenţă. Creşterea va rămâne puternică, până în prezent fiind alimentată de dezvoltarea stocurilor, însă în viitor acest aspect va avea un efect contrar.
De cealaltă parte, piaţa forţei de muncă rămâne slabă şi, nu mai târziu de 2012, efectele negative asupra economiei se vor resimţi. Pare greu de imaginat ca un deficit bugetar de aproape 2.000 de miliarde de dolari SUA în 2012 (aceeaşi valoare ca în 2010 şi 2011) să nu provoace tulburări masive în ceea ce priveşte obligaţiunile guvernamentale americane, fapt care ar putea conduce foarte repede la sufocarea economiei.
Există multă speranţă legată de China şi de alte pieţe emergente, de la care se așteaptă o susţinere a economiei mondiale, însă politica monetară extrem de relaxată a Statelor Unite şi exportarea inflaţiei va determina în cele din urmă şi aceste ţări să se conecteze la tendinţa de îngheţare a ratei dobânzii de referinţă.
Prin urmare, în următoarele luni, există încă potenţial de apreciere pentru acţiunile americane, însă riscurile vor creşte şi ele rapid. De asemenea, intensitatea achiziţiilor pe Wall Street va slăbi, cu excepţia unor categorii cum ar fi titlurile „blue-chips“ internaţionale, evaluate încă foarte scăzut.
Noi aprecieri de curs pe Wall Street?
31 decembrie 2010, 06:29
Ultima modificare în 31 decembrie 2010, 08:29
Piaţa din SUA dă mult de gândit. În ciuda achiziţiei de titluri de stat pe 10 ani de către Fed, randamentul acestora s-a apreciat cu un punct procentual, echivalent cu o creştere de 50%.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Proiectul bugetului de stat pe 2011 a fost adoptat de Parlament
- Adoptarea euro, amânată cu cel puțin doi ani
- Câţi bani au trimis în ţară, în ultimii şase ani, românii care lucrează în străinătate
- Tranzacțiile cu titluri BRD majorează puternic lichiditatea bursei
- Cotația aurului a urcat cu 40% anul acesta
- Trezoreria deschide conturi la bănci pentru ca populaţia să poată achita impozitele fără comisioane
- BCR: Media cursului de schimb față de euro ar putea fi în 2011 sub 4,2
- Ialomiţianu: Pensiile nu vor fi modificate în 2011, salariile funcţionarilor pot creşte cu 15%
- Deficitul bugetar a urcat la 5,2% din PIB după primele 11 luni
- Bugetul Ministerului Finanţelor Publice, avizat de comisiile parlamentare