Evident, această creştere a randamentului i-a prins pe unii observatori ai pieţei și pe unii decidenți  politici pe picior greșit. În acelaşi timp, bursa a ignorat până în prezent această apreciere a randamentelor. Turbulenţele izbucnite din nou în zona euro nu au avut un efect pronunţat, după cum nici creșterile dobânzii de referinţă ori îngrijorările din China legate de inflaţie.
Motivul acestei reacţii este dat de lichiditatea crescută, ca şi de datele privind situaţia economică, care, potrivit celor mai mulţi observatori ai pieţei, au surprins pozitiv. Un rol semnificativ l-a avut creşterea neaşteptată  a stimulentelor fiscale, măsuri planificate, fără îndoială, de executivul american.
Rămâne de văzut cât de mult va dura starea de spirit pozitivă pe Wall Street.
Fără îndoială, măsurile de stimulare fiscală vor avea un efect pozitiv pentru economia Statelor Unite, în special în prima jumătate a anului 2011, dar ele nu vor determina un nou boom economic. Din contră, fără o continuitate a acestor măsuri, s-ar putea produce o recesiune.
Cifrele pozitive privind creşterea economică ar trebui tratate cu prudenţă. Creşterea va rămâne puternică, până în prezent fiind alimentată de dezvoltarea stocurilor, însă în viitor acest aspect va avea un efect contrar.
De cealaltă parte, piaţa forţei de muncă rămâne slabă şi, nu mai târziu de 2012, efectele negative asupra economiei se vor resimţi. Pare greu de imaginat ca un deficit bugetar de aproape 2.000 de miliarde de dolari SUA în 2012 (aceeaşi valoare ca în 2010 şi 2011) să nu provoace tulburări masive în ceea ce priveşte obligaţiunile guvernamentale americane, fapt care ar putea conduce foarte repede la sufocarea economiei.
Există multă speranţă legată de China şi de alte pieţe emergente, de la care se așteaptă o susţinere a economiei mondiale, însă politica monetară extrem de relaxată a Statelor Unite şi exportarea inflaţiei va determina în cele din urmă şi aceste ţări să se conecteze la tendinţa de îngheţare a ratei dobânzii de referinţă.
Prin urmare, în următoarele luni, există încă potenţial de apreciere pentru acţiunile americane, însă riscurile vor creşte şi ele rapid. De asemenea, intensitatea achiziţiilor pe Wall Street va slăbi, cu excepţia unor categorii cum ar fi titlurile „blue-chips“ internaţionale, evaluate încă foarte scăzut.