Noi atacuri „chirurgicale”. Israel îi elimină pe liderii Hamas și Hezbollah în lovituri la Beirut și Teheran

armata israel

SURSA FOTO: Facebook - Israel Defense Forces

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, a informat miercuri, 31 iulie 2024, presa de stat iraniană Press TV. Totodată, Fu'ad Shukr, descris ca „cel mai înalt comandant militar al Hezbollah,” a fost eliminat într-un atac, conform Forțelor de Apărare ale Israelului.

Liderul Hamas a fost ucis

Hamas a declarat că Ismail Haniyeh a fost ucis împreună cu garda sa de corp într-un raid israelian asupra reședinței sale, după ce a participat la inaugurarea președintelui iranian.

Haniyeh, un lider politic vechi al grupării militante, a fost eliminat la Teheran, conform Hamas și mass-media iraniană.

Născut într-o tabără de refugiați de lângă Gaza, bărbatul de 62 de ani s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade.

Pe măsură ce Hamas a crescut în influență, Haniyeh a urcat în ierarhie – fiind numit membru al unei „conduceri colective” secrete în 2004 și prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006.

Până în 2017, a devenit liderul grupării și a fost desemnat „terorist global special” de către Statele Unite la scurt timp după.

De-a lungul anilor, Haniyeh a participat la discuții de pace cu fostul președinte al SUA Jimmy Carter și s-a întâlnit cu lideri mondiali, inclusiv cu emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, și diplomatul chinez Wang Kejian la începutul acestui an.

În aprilie, atacurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii lui Haniyeh și patru dintre nepoții săi, conform Hamas.

La acea vreme, Haniyeh, aflat în Qatar, a declarat că moartea acestora nu va afecta discuțiile în curs de desfășurare privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor.

„Oricine crede că, țintindu-mi copiii în timpul discuțiilor de negociere și înainte de a se ajunge la un acord, că va forța Hamas să renunțe la cererile sale, este delirant”, a spus el.

Armata israeliană l-a eliminat și pe liderul Hezbollah

Armata israeliană a anunțat că marți, 31 iulie 2024, că l-a eliminat pe cel mai important comandant al Hezbollah, Fuad Shukr, într-un raid aerian asupra Beirutului. Acțiunea a fost o represalie pentru un atac transfrontalier cu rachete, atribuit grupului armat libanez, care a ucis 12 copii cu trei zile înainte, conform Reuters.

O explozie puternică s-a auzit, iar un nor de fum s-a ridicat deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului, o fortăreață a Hezbollah susținută de Iran, în jurul orei 19:40 (1640 GMT), a relatat un martor pentru Reuters.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a afirmat că atacul l-a eliminat pe Fuad Shukr, care „are sângele multor israelieni pe mâini”.

”În această seară, am arătat că sângele poporului nostru are un preţ şi că nu există niciun loc inaccesibil pentru forţele noastre în acest scop”, a declarat Yoav Gallant.

Hezbollah nu a oferit un răspuns imediat. Gruparea a negat implicarea în atacul cu rachetă de sâmbătă asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel, atac care a ucis 12 copii pe un teren de fotbal din satul druz Majdal Shams.

O sursă de securitate de rang înalt dintr-o altă țară din regiune a confirmat că Shukr a decedat din cauza rănilor suferite în atac.

Armata israeliană a afirmat că Shukr era principalul colaborator al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, consilierul său pentru operațiuni de război și responsabil pentru atacul de sâmbătă.

Atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a provocat moartea a trei civili

Atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a provocat moartea a trei civili, inclusiv doi copii, conform unor surse medicale și de securitate citate de Reuters.

Televiziunea libaneză Al Manar a citat Ministerul Sănătății din Liban, care a raportat 74 de răniți și trei decese în urma atacului din zona Consiliului Shura al Hezbollah, un organism decizional situat în cartierul Haret Hreik.

Imaginile filmate de Reuters au arătat o clădire cu mai multe etaje din suburbia sudică, care părea să aibă un colț superior distrus. Resturi carbonizate au acoperit străzile, unde mulțimi de oameni s-au adunat, scandând în sprijinul liderului Hezbollah.

Deși Hezbollah a negat implicarea în atacul asupra Înălțimilor Golan, a recunoscut că a lansat rachete asupra unei ținte militare din acea zonă. Moartea tinerilor a declanșat o campanie diplomatică occidentală de înalt nivel, menită să evite o escaladare majoră care ar putea inflama Orientul Mijlociu.

Coordonatorul special al ONU, Jeanine Hennis-Plasschaert, a îndemnat la calm în contextul escaladării tensiunilor și a solicitat Israelului și Libanului să exploreze toate soluțiile diplomatice pentru a pune capăt ostilităților.

„Soluţia militară nu există”, a afirmat ea într-o declaraţie.

Atacul de marți de la Beirut a fost condamnat pe scară largă de oficialii libanezi și de aliații regionali ai Hezbollah, inclusiv Hamas în Gaza, Houthi în Yemen, precum și de Siria și Iran, care sprijină toate aceste grupuri.

Casa Albă și-a reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului

Casa Albă, care a atribuit anterior, atacului de sâmbătă al Hezbollahului, și-a reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului împotriva „tuturor amenințărilor susținute de Iran, inclusiv Hezbollah,” și a subliniat că lucrează la o soluție diplomatică.

Armata israeliană nu a emis noi instrucțiuni pentru apărarea civilă, sugerând că nu planifică imediat alte atacuri. Un oficial neidentificat, citat de Canalul 12 TV, a afirmat că Israelul nu dorește un război total.

Presa israeliană a relatat că, în funcție de reacția Hezbollah, armata consideră că lovitura de la Beirut încheie răspunsul la atacul de pe Înălțimile Golan.

Aproximativ 25 de rachete au fost lansate din sudul Libanului în nordul Israelului pe parcursul zilei, a declarat armata israeliană. Medicii au raportat moartea unui bărbat de 30 de ani din comunitatea cooperativă Kibbutz Hagoshrim.

Hezbollah și Israelul, care s-au confruntat ultima dată într-un război major în 2006, au schimbat focuri de la izbucnirea conflictului din Gaza în octombrie, după ce Hezbollah a început să tragă asupra țintelor israeliene în solidaritate cu palestinienii.

Ostilitățile s-au concentrat în principal în zona de frontieră, iar ambele părți au indicat anterior că nu doresc o escaladare majoră. Cu toate acestea, conflictul a stârnit îngrijorări legate de posibilitatea unui război.