Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne, s-a prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul privind protestul din 10 august.
Chirică este acuzat că a susținut intervenția din Piața Victoriei, cu încălcarea legii, prin presiuni asupra prefectului. Secretarul de stat în MAI ar urma să dea o declarație în calitate de suspect.
Și conducerea Jandarmeriei Române, precum și cea a Capitalei, a fost pusă sub învinuire în acest dosar.
Membrii Comisiei i-au invitat ieri la audieri pe Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, de la ora 9:30; pe maiorul Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la miting, însoţit de colonelul Ionuţ-Cătălin Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române – de la ora 10:30; şi pe ministrul Carmen Dan, de la 11:30.
O invitaţie similară a fost trimisă pentru data de 4 septembrie lui Carmen Dan, Speranţei Cliseru şi lui Laurenţiu Cazan, dar audierile au fost eliminate de pe ordinea de zi a comisiei la propunerea PSD.
Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a aparţinut senatorului Şerban Nicolae, pe motiv că invitaţia nu a fost stabilită de toţi membrii comisiei, ci doar de o parte a conducerii acestui for, fără respectarea regulamentului.
O altă încercare de audiere a Speranţei Cliseru şi a lui Laurenţiu Cazan a avut loc în 27 august, când şedinţa Comisiei de apărare a fost suspendată din lipsă de cvorum.
De fiecare dată, atât pe 27 septembrie, cât şi pe 4 septembrie, Speranţa Cliseru a răspuns invitaţiei Comisiei de apărare din Senat, prezentându-se la şedinţe.
Între timp, conducerea Comisiei de apărare din Senat a fost preluată de la PNL de către PSD, preşedinte fiind în prezent senatorul Liviu Brăiloiu.