Noi cazuri cu tulpina Omicron, raportate în România! Ne apropiem de 200 de cazuri cu noua variantă
Ministerul Sănătății a informat că în cursul zilei de miercuri au fost confirmate în 91 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, numărul total de cazuri crescând la 183 la nivel național.
Ministerul mai spune că în ultimele două zile, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Institutul „Cantacuzino” au confirmat încă 91 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Este vorba despre 46 de bărbaţi şi 45 de femei, cu vârste cuprinse între 0 ani şi peste 80 de ani, din municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Mureş, Constanţa, Harghita, Ilfov, Sibiu, Tulcea, Argeş, Călăraşi, Maramureş, Caraş-Severin, Prahova, Satu Mare, Timiş.
Nouă persoane au istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia şi Portugalia, iar 40 sunt nevaccinate anti-COVID, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Tulpina Omicron îi afectează și pe cei vaccinați
Într-un interviu acordat pentru news.ro, Simin Aysel Florescu, Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală a vorbit despre modul în care varianta Omicron afectează persoanele vaccinate.
Medicul spune că la persoanele vaccinate, infectarea cu Omicron se manifestă ca o rino-faringită clasică iar, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.
Totodată, el a vorbit și despre situația persoanelor internate care au venit din străinătate. Medicul spune că jumătate dintre cazuri sunt cu varianta Omicron, iar numărul lor continuă să crească de la o zi la alta.
„Am avut internaţi pacienţi, deocamdată sunt mai mulţi dintre cei care au venit din străinătate, deci cazuri de import dar încep să apară şi cazurile locale şi la acest moment mai mult de jumătate din tulpinile celor internaţi sunt Omicron.
Deocamdată, sunt doar câteva zeci de pacienţi internaţi şi din aceştia încep să apară din ce în ce mai mulţi, dincolo de majoritate, cu suspiciune de Omicron, noi avem posibilitatea să facem un screening de variante în laboratorul nostru care ne indică ce este Omicron şi ce nu, cu mare probabilitate, noi rezultatul cert îl avem după secvenţiere, după o perioadă de nişte zile, poate chiar o săptămână două după care obţinem confirmarea sau nu, dar în cea mai mare parte se confirmă”, a spus medicul.