Un chinez a decedat din cauza gripei aviare în provincia Zhejiang (est), unde virsul H7N9 pare să înregistreze o recrudescenţă în perioada iernii, a anunţat luni presa oficială citată de AFP.
Bărbatul decedat era unul din cele două cazuri de gripă aviară recent diagnosticate în oraşul Yongkang, ceea ce a crescut la patru numărul lor în provincia Zhejiang 'de la începutul iernii', menţionează Xinhua. Nici un detaliu nu a fost furnizat privind acest deces, ce survine în contextul în care Hong Kong-ul a ridicat duminică din nou nivelul de alertă pentru gripă aviară după spitalizarea unei femei în stare critică.
Autorităţile sanitare chineze au raportat 11 cazuri de gripă aviară H7N9 Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), de la începutul lunii decembrie.
China nu este singura țară în au apărut noi cazuri de gripă aviară. În urmă cu două zile ministerul libian al Sănătăţii a informat în legătură cu patru decese provocate de gripa aviară şi a afirmat că în ţară nu există cazuri de febră hemoragică Ebola. "Recent, în Libia au murit patru persoane care sufereau de gripă aviară", a declarat Ridha Awkali, ministrul sănătăţii în cadrul guvernului recunoscut de comunitatea internaţională, fără să precizeze tulpina virusului care a provocat aceste decese. Trei cazuri au fost înregistrate la Tripoli, iar al patrulea la Tobruk, în extremitatea estică a ţării, a explicat ministrul.
Tulpina H5N1 a gripei aviare a provocat moartea a peste 400 de persoane, mai ales în Asia de Sud-Est, de la apariţia sa în 2003. O nouă tulpină, H7N9, a făcut peste 170 de morţi de la apariţia sa în 2013. Alta, H5N8, a fost recent detectată pentru prima dată în Europa.
În Egipt, ţară învecinată cu Libia, în cursul acestui an s-au înregistrat opt decese cauzate de virusul H5N1.
La jumătatea acestei luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis o informare către cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Canadei – provincia British Columbia cu privire la depistarea unor focare de gripă aviară. Potrivit atenționării MAE, iniţial au fost descoperite două focare în Abbortsford – la o fermă de curcani şi în Chilliwack – la o crescătorie de pui, ambele fiind în apropiere una de alta în două zone apropiate (8 km distanţă) pe valea Fraser, la sud-est de Vancouver.
Epidemia de gripă aviară provocată de virusul H5N2 s-a extins la un număr de zece ferme avicole situate pe valea Fraser – localităţile Abbortsford, Chilliwack şi Langley, afectând un număr de peste 233.000 păsări (curcani şi găini) care au fost sau urmează să fie eutanasiate. Autorităţile sanitar-veterinare au luat următoarele măsuri: instituirea unei zone de interdicţie pe o rază de 3 km în jurul fermelor, instituirea unei zone de carantină pe o rază de 10 km în jurul fermelor, instituirea unei zone de supraveghere pe jumătate din provincia British Columbia (toată zona sudică a provinciei).
Stire în curs de actualizare