Procedura de concediere pentru motive ce ţin de persoana salariatului a fost clarificată printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ce a apărut recent în Monitorul Oficial şi a devenit deja obligatorie.
Concedierea, adică încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, poate fi dispusă ori pentru motive ce ţin, ori pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, conform Codului muncii.
În ceea ce priveşte concedierea pentru motive ce ţin de persoana salariatului, unul dintre cazurile în care angajatorul poate să-l dea afară pe acesta este atunci când se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică. În această situaţie, inaptitudinea se constată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, însă prevederea nu lămureşte nici ce act reprezintă decizia şi nici care este organul competent.
Prin intermediul Deciziei ICCJ nr. 7 din 4 aprilie 2016, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 399 din 26 mai, instanţele judecătoreşti au clarificat că decizia este fişa de aptitudine, fie că este necontestată, fie că devine definitivă după contestare, prin emiterea unei decizii a entităţii cu atribuţii legale specifice.
Mai multe despre actualele prevederi legale privind concedierea, pe avocatnet.ro