Klaus Iohannis a promulgat legea privind revizuirea condițiilor de eliberare a pașaportului simplu temporar

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ care aduce modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Principala schimbare vizează condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar, care va fi emis doar în situații speciale și de urgență.

Conform noii legi, pașaportul simplu temporar va fi eliberat doar în cazuri de excepție care necesită deplasarea urgentă în străinătate. Aceste situații includ continuarea călătoriei sau reglementarea șederii și a situației juridice a cetățenilor români aflați în străinătate, care nu mai au documente de călătorie valabile.

Condiții stricte pentru eliberarea pașaportului

Legea prevede că pașaportul simplu temporar poate fi eliberat de serviciile publice comunitare de pașapoarte sau de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate. Acesta va fi disponibil pentru cetățenii români care îndeplinesc condițiile prevăzute și care nu sunt în situații de suspendare a dreptului la libera circulație sau alte cazuri legale care le interzic părăsirea teritoriului României.

Printre situațiile specifice enumerate în lege se numără:

  • Deplasarea minorilor în străinătate pentru studii, concursuri oficiale sau tratament medical urgent, când nu există timp pentru obținerea acordului celuilalt părinte.
  • Cetățenii români din străinătate fără documente de călătorie valabile care au nevoie urgentă de un pașaport pentru a-și continua călătoria sau pentru a-și reglementa șederea.
  • Situații obiective și urgente care necesită prezența persoanei într-un alt stat, fără timpul necesar pentru emiterea unui pașaport simplu electronic.

Proceduri rapide și simplificarea preluării datelor biometrice

Pașaportul simplu temporar va fi eliberat în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la depunerea cererii. Legea introduce, de asemenea, posibilitatea ca datele biometrice ale cetățenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular și utilizate atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru titlul de călătorie sau cartea electronică de identitate.

Noua lege stipulează anularea informatică a pașapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetățenia română și nu au predat documentele de călătorie în termen de cinci zile de la data pierderii cetățeniei. Direcția Generală de Pașapoarte va fi autoritatea responsabilă de evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.