Apar noi condiţii pentru pensionarea anticipată a avocaților români
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat vineri, 21 iulie 2023, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, prin care sunt introduse noi condiţii pentru pensionarea anticipată, transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă şi diminuarea cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare.
Potrivit Legii nr 72/2016, pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare asiguraţilor care au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat, prevede actul normativ.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Prin sintagma „luni de anticipare” se înţelege perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate şi data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi.
La data îndeplinirii condiţiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării aplicate şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu, mai prevede legea.
Legea nr 72/2016
Potrivit Articolului 4 din prezenta lege, administrarea sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților se realizează prin C.A.A. și prin filialele acesteia, care sunt organizate, funcționează și îndeplinesc atribuțiile prevăzute de prezenta lege și Statutul C.A.A.
Conform Articolului 5, (1) Sunt membri de drept ai C.A.A. toți avocații români și străini care figurează în tablourile cu drept de exercitare a profesiei, avocații pensionari și urmașii acestora cu drepturi proprii la pensie. Membrii de drept ai C.A.A. au calitatea de asigurați ai acesteia.
(2) Avocații înscriși în barou care nu figurează în tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei au dreptul la prestații de asigurări sociale corespunzător perioadei în care și-au exercitat profesia, în condițiile prevăzute de prezenta lege. (3) Asigurații au obligația să plătească contribuții de asigurări sociale și au dreptul să beneficieze de prestații de asigurări sociale, conform prezentei legi.