ofera cadrul legal pentru societatile de investitii cu specific numai de credit imobiliar. O astfel de companie este un mix intre o societate de investitii si o banca, cu mentiunea ca are dreptul sa activeze doar pe piata creditelor ipotecare.
Potrivit legii, societatile de credit ipotecar au obligatia sa aiba un capital social de minimum trei milioane de euro si nu au nevoie de autorizarea BNR, ci doar de o simpla notificare pentru functionare.
Domenia Credit SA a pornit cu un capital social de trei milioane de euro, fiind finantata de Fondul Romano-American pentru Investitii, care este actionar principal, asistenta tehnica fiind furnizata de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala. Saptamana trecuta, Domenia Credit SA a atras un credit pe termen lung de sapte milioane dolari acordat de Raiffeisen Bank, garantat de Guvernul SUA, si si-a propus sa obtina si alte fonduri, fiind in negocieri cu alte institutii internationale, precum BERD.
Domenia Credit a intrat astfel pe piata creditelor bancare, in concurenta stransa cu bancile comerciale. Spre deosebire de acestea, reprezentantii societatii de credit ipotecar isi propun sa ofere mai multa flexibilitate si promptitudine la rezolvarea dosarelor.
Costurile unui astfel de credit ipotecar sunt insa mai mari decat cele mai bune oferte ale bancilor comerciale, dobanda fiind cuprinsa intre 9,87% si 11,87% pe an, iar comisionul de 2,9% pentru credite mai mici de pragul de 10.000 dolari si de 1,9% pentru credite mai mari de 10.000 euro. Exista totusi si banci mai scumpe.