Anumite tratamente anti-COVID-19 existente sunt ineficiente împotriva noii tulpini sud-africană. Conform analizelor din laborator, serurile injectabile pe bază de anticorpi de sinteză şi-au pierdut eficienţa împotriva Omicron.

Recent, Agenţia franceză de cercetare ANRS/Boli infecţioase emergente a informat că rezultatele premilinarii ale studiilor preclinice au demonstrat că tratamentul anti-COVID-19 Ronapreve „nu a mai are o activitate semnificativă împotriva variantei Omicron”, conform AFP. Acest tratament este utilizat în Franța și a fost dezvoltat de Regeneron şi Roche.

Ronapreve combină doi anticorpi de sinteză „monoclonali” (casirivimab şi imdevimab), fiind administrat printr-o singură injecţie intravenoasă.

„Nu prezintă efecte semnificative împotriva Omicron”

De asemenea, analizele medicale au arătat că monoterapia Regdanvimab, al laboratorului Celltrion, şi tratamentul anti-COVID-19 cu anticorpi Bamlanivimab/Etesevimab, al laboratorului Lilly, „nu prezintă efecte semnificative împotriva variantei Omicron.

În schimb, alte tratamente anti-COVID-19 asemănătoare, deja autorizate în Franţa, şi-au păstrat proprietăţile împotriva Omicron, conform ANRS.

Monoterapia Xevudy (anticorpi Sotrovimab), dezvoltată de laboratoarele GSK Vir Biotechnology, este un produs anti-COVID-19, „care a înregistrat o pierdere moderată a eficienţei.” Monoterapia Xevudy este destinată pentru tratamentul precoce al oamenilor contaminați cu Sars-Cov-2, care intră în categoriile de risc de a dezvolta forme grave de COVID-19.

Alt produs medical eficient este cocktailul terapeutic Evusheld al laboratorului Astrazeneca (combină anticorpii Tixagevimab şi Cilgavimab), care îşi menţine o activitate neutralizantă semnificativă. Cocktailul terapeutic Evusheld este destinat pentru preîntâmpinarea formelor severe la pacienţii imunodeprimaţi.

OMS recomandă anticorpii de sinteză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă anticorpii de sinteză persoanelor vârstnice sau cu un sistem imunitar deficient. Drept urmare, în urma unor experimente, producătorul de medicamente GlaxoSmithKline a informat că terapia sa pe bază de anticorpi COVID-19, realizată în parteneriat cu Vir Biotechnology, este eficientă împotriva noii variante Omicron.

Terapia pe bază de anticorpi COVID-19, eficientă împotriva Omicron

Datele din studii aflate în stadiu incipient arată că tratamentul GSK, numit Sotrovimab, este eficient împotriva tuturor mutațiilor din proteina Spike a variantei Omicron, potrivit fortune.com.

Cele mai multe dintre cele 37 de mutații ale variantei Omicron, cel mai mare număr de mutații ale oricărei variante de până acum, ​​sunt concentrate pe proteina Spike, partea virusului care leagă celulele de corpul nostru. Datele preclinice demonstrează „potențialul” eficacității anticorpilor monoclonali împotriva celei mai recente variante, precum și a tuturor celorlalte variante de îngrijorare definite de OMS, a declarat Hal Barron, directorul științific al GSK.