Noua tulpină COVID-19 dă bătăi de cap cercetătorilor medicali. Recent, specialiștii sanitari au observat că diverse tratamente anti-covid pe bază de anticorpi de sinteză şi-au pierdut eficienţa împotriva infectării cu Omicron.
Anumite tratamente anti-COVID-19 existente sunt ineficiente împotriva noii tulpini sud-africană. Conform analizelor din laborator, serurile injectabile pe bază de anticorpi de sinteză şi-au pierdut eficienţa împotriva Omicron.
Recent, Agenţia franceză de cercetare ANRS/Boli infecţioase emergente a informat că rezultatele premilinarii ale studiilor preclinice au demonstrat că tratamentul anti-COVID-19 Ronapreve „nu a mai are o activitate semnificativă împotriva variantei Omicron”, conform AFP. Acest tratament este utilizat în Franța și a fost dezvoltat de Regeneron şi Roche.
Ronapreve combină doi anticorpi de sinteză „monoclonali” (casirivimab şi imdevimab), fiind administrat printr-o singură injecţie intravenoasă.
„Nu prezintă efecte semnificative împotriva Omicron”
De asemenea, analizele medicale au arătat că monoterapia Regdanvimab, al laboratorului Celltrion, şi tratamentul anti-COVID-19 cu anticorpi Bamlanivimab/Etesevimab, al laboratorului Lilly, „nu prezintă efecte semnificative împotriva variantei Omicron.”
În schimb, alte tratamente anti-COVID-19 asemănătoare, deja autorizate în Franţa, şi-au păstrat proprietăţile împotriva Omicron, conform ANRS.
Monoterapia Xevudy (anticorpi Sotrovimab), dezvoltată de laboratoarele GSK Vir Biotechnology, este un produs anti-COVID-19, „care a înregistrat o pierdere moderată a eficienţei.” Monoterapia Xevudy este destinată pentru tratamentul precoce al oamenilor contaminați cu Sars-Cov-2, care intră în categoriile de risc de a dezvolta forme grave de COVID-19.
Alt produs medical eficient este cocktailul terapeutic Evusheld al laboratorului Astrazeneca (combină anticorpii Tixagevimab şi Cilgavimab), care îşi menţine o activitate neutralizantă semnificativă. Cocktailul terapeutic Evusheld este destinat pentru preîntâmpinarea formelor severe la pacienţii imunodeprimaţi.
OMS recomandă anticorpii de sinteză
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă anticorpii de sinteză persoanelor vârstnice sau cu un sistem imunitar deficient. Drept urmare, în urma unor experimente, producătorul de medicamente GlaxoSmithKline a informat că terapia sa pe bază de anticorpi COVID-19, realizată în parteneriat cu Vir Biotechnology, este eficientă împotriva noii variante Omicron.
Terapia pe bază de anticorpi COVID-19, eficientă împotriva Omicron
Datele din studii aflate în stadiu incipient arată că tratamentul GSK, numit Sotrovimab, este eficient împotriva tuturor mutațiilor din proteina Spike a variantei Omicron, potrivit fortune.com.
Cele mai multe dintre cele 37 de mutații ale variantei Omicron, cel mai mare număr de mutații ale oricărei variante de până acum, sunt concentrate pe proteina Spike, partea virusului care leagă celulele de corpul nostru. Datele preclinice demonstrează „potențialul” eficacității anticorpilor monoclonali împotriva celei mai recente variante, precum și a tuturor celorlalte variante de îngrijorare definite de OMS, a declarat Hal Barron, directorul științific al GSK.