Noi despăgubiri pentru producătorii de legume. România va primi 3,74 mil. euro

Uniunea Europeană a decis ieri să suplimenteze cu 17 milioane de euro fondul de 210 milioane de euro alocat pentru despăgubirea producătorilor europeni de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, România urmând să primească peste 3,74 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Suplimentarea fondurilor va permite Comisiei Europene să acopere 100% solicitările de despăgubiri formulate de diferite state membre, se subliniază în comunicatul citat.

Astfel, producătorii români de legume vor primi 3.745.035 euro. Spania va obţine 70,97 milioane de euro, Polonia – 46,39 milioane, Italia – 36,62 milioane, Olanda – 27,18 milioane, Germania – 16 milioane, Portugalia – 5,24 milioane, Belgia – 3,6 milioane şi Franţa – 1,65 milioane.

‘Utilizarea fondurilor PAC (n.r. – Politicii Agricole Comune) trebuie să fie pe deplin justificată. Mai multe state membre au oferit săptămâna trecută informaţii suplimentare privind cererea lor de despăgubiri. Astăzi avem o imagine clară a cererii totale de despăgubiri. Pentru a putea plăti toate aceste cereri, propun majorarea bugetului disponibil. Acest lucru va oferi asigurări că îi sprijinim corespunzător pe producătorii de legume în aceste vremuri economice dificile pentru sector şi va permite rambursarea tuturor cererilor statelor membre pentru perioada 26 mai-30 iunie’, a precizat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.

Decizia CE prevede plata unui procent maxim de 50% (70% pentru membrii organizaţiilor de producători) din preţul obişnuit practicat de producători în luna iunie pentru diferite produse, se mai arată în comunicat.

Potrivit comunicatului CE, statele membre trebuiau să-şi înainteze cererile finale de despăgubiri până la 18 iulie. Totuşi, a fost nevoie de informaţii suplimentare, acestea fiind cerute de la statele membre cu privire la notificările acestora. Comisia a primit şi analizat aceste informaţii suplimentare şi, în unele cazuri, a adus la zi notificările venite din partea statelor membre vizate.

Epidemia cauzată de bacteria E.coli enterohemoragică (ECEH) a cauzat moartea a 51 de persoane în Europa – 50 în Germania şi una în Suedia.

Ignorând într-o primă fază originea epidemiei, autorităţile germane au emis o alertă, ridicată în scurt timp, vizând loturi de castraveţi din Spania şi i-a sfătuit pe consumatori să nu consume castraveţi, roşii şi salate crude.

Alerta emisă de Germania a provocat căderea consumului de legume, în special de roşii, salate, castraveţi, dovlecei şi ardei, reaminteşte France Presse. Producătorii acestor legume sunt cei care vor primi despăgubiri, a precizat Comisia Europeană.

În final, originea bacteriei E.coli a fost identificată oficial la seminţe germinate importate din Egipt.

Epidemia a fost declarată încheiată marţi de institutul german de supraveghere sanitară Robert Koch, ultimul caz datând de la 4 iulie