City break: prin definiție, deplasări scurte, de două până la cinci zile, având ca destinație finală un oraș turistic aflat la maximum cinci ore de zbor cu avionul. Acest mod de a călători a fost îmbrățișat în ultimii ani și de către români și devine din ce în ce mai apreciat și rezervat, în special primăvara sau toamna, între principalele concedii ale anului. În principiu, city breakurile sunt realizate cu un zbor fără escală, de multe ori companiile aeriene fiind cele care pregătesc pachete speciale pentru turoperatori. Londra, Paris, Milano, Praga sau Barcelona sunt printre cele mai vândute și, în același timp, prima opțiune când vine vorba de astfel de sejururi, însă oferta agențiilor de turism este mult mai variată și destinații pe care altădată nu le-am fi luat în calcul pentru o ieșire scurtă devin atrăgătoare. Mai mult, accesibilitatea mai mare către anumite orașe poate ajuta turiștii care preferă călătoriile individuale să-și configureze pachete în zone mai puțin promovate în România, însă foarte apreciate ca destinații de city break la nivel internațional.
Berlin, Lisabona și Dublin, noile vedete
Când vorbim de city break, zborul este esențial, pentru că orele petrecute în avion „mănâncă“ din timpul rămas pentru plimbări și explorări. Prin urmare, pachetele agențiilor de turism, dar și cele realizate individual, sunt construite cel mai adesea cu trei nopți de cazare. Mai mult, implicarea directă a unui operator aerian contribuie la prețul final al sejurului, întrucât stabilește tarife preferențiale pentru biletul de avion.
Mulți dintre amatorii de city break au vizitat Praga datorită unei superoferte concepute de către operatorul ceh CSA, prin care tariful weekendului prelungit era de 175 de euro și includea trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, micul dejun și biletele de avion. În prezent, city breakurile, în aceleași condiții, pot fi achiziționate cu aproximativ 200 de euro.
Un preț similar este și pentru o ieșire la Berlin, începând cu luna iunie, când se inaugurează noul aeroport Brandenburg către care Lufthansa va opera zboruri directe. „Am oferit tarife foarte bune agențiilor de turism din România, astfel încât să poată realiza pachete extrem de avantajoase de tip city break pentru turiști“, a spus Ofer Kisch, directorul general pe Europa Centrală și de Est al grupului Lufthansa. Tarifele companiei aeriene pentru Berlin pornesc de la 49 de euro pentru un singur drum, toate taxele fiind incluse. În 2011, numărul turiștilor români care a vizitat Berlinul a fost în creștere cu 23,5% față de 2010, conaționalii noștri ocupând locul 21 în topul vizitatorilor capitalei Germaniei. La capitolul zboruri ieftine nu se poate neglija Budapesta. Încetarea operațiunilor Malev a făcut să crească competiția pe Ungaria, prin urmare tarifele pentru un zbor la Budapesta surâd turiștilor. Cu aproximativ 100 de euro pentru un bilet de avion și altă sută de euro pentru trei nopți de cazare, Budapesta devine cel mai accesibil city break.
Mai nou, la îndemână este și Lisabona, oraș mai puțin atrăgător ca city break pentru români din cauza absenței unei curse directe (excepție zborurile sezoniere ale Blue Air). TAP, operatorul național al lusitanilor, a decis introducerea, din iunie, a zborurilor directe din București, fapt ce vine în avantajul turiștilor români. Astfel, o minivacanța la Lisabona devine mai ieftină decât una la Paris. „Bucureștiul are o populație de două milioane de locuitori, iar comunitatea românească din Portugalia este a patra din țară. Cursa de la București poate genera trafic și către alte destinații precum Porto, Faro, Madeira și Azore“, au declarat reprezentanții companiei. Deși costul zborurilor pornește de la 192 de euro, un city break în Lisabona se ridică la aproximativ 400-500 de euro de persoană.
Ce spuneți de Dublin? Londra este vedeta incontestabilă a zonei anglo-saxone, dar datorită zborurilor directe efectuate de Aer Lingus, la tarife extrem de avantajoase, Irlanda poate „fura“ o parte dintre turiști. La urma urmei, râul Liffey poate fi la fel de atrăgător precum Tamisa! Un pachet city break poate avea valoarea de 300-350 de euro de persoană, incluzând trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus și biletul de avion.
City break în Orient
Dacă v-ați plictisit de Europa, de orașele pline de cultură, istorie și stil de viață cosmopolit, trebuie să încercați Orientul, noul magnet ce atrage banii turiștilor de pe bătrânul continent și nu numai. Potrivit indexului Mastercard pe 2011, străinii au cheltuit 7,8 miliarde de dolari în Dubai, semn că Burj Khalifa sau Burj Al Arab sunt destul de interesante pentru vizitatori. Perla Emiratelor Arabe și noul paradis al shoppingului este relativ costisitor. Biletul de avion ajunge la 400 de euro, însă cazarea la trei stele pentru trei zile costă circa 115 euro. Prea puține agenții de turism au la vânzare un astfel de pachet, dar cei care pleacă pe cont propriu și dispun de un buget mediu se pot orienta către Dubai.
Același index Mastercard plasează Beirutul pe locul al doilea (după Dubai) din zona Orientului Apropiat și Africii în topul orașelor în care turiștii cheltuie cei mai mulți bani (6,5 miliarde de dolari în 2011), prin urmare, nu-l ratați. Tarom a pregătit pachete speciale de city break pentru Beirut, pornind de la 372 de euro pentru trei nopți de cazare la patru stele, cu mic dejun și bilet de avion incluse. La fel de atrăgător este și Amman, pentru care pachetele de city break pornesc de la 347 de euro.
De la Nisa la Sicilia
În extrasezon, destinații ce ne pot părea inaccesibile pentru un sejur se pretează unei ieșiri de câteva zile. Un exemplu este Nisa, legată direct de București prin Tarom și Blue Air. Prețul biletelor nu este foarte piperat (200-250 de euro), iar cazarea pe riviera franceză poate costa 60-80 de euro pe noapte (două-trei stele). Dacă vi se pare un oraș mult prea pretențios sau prea scump, încercați o ieșire în Sicilia. Cei mai importanți operatori low cost zboară către Catania; prețul mediu al unui bilet de avion este de 150 de euro, iar cazarea pe trei zile în unități B&B (bed & breakfast) este 150-200 de euro.
– VACANȚĂ DUBLĂ Cine ajunge în Sicilia poate opta pentru un al doilea city break în Malta. Transferul se face cu feribotul, iar cazarea în insula cavalerilor este de circa 150 de euro pentru trei zile
– Kölnul are cele mai multe puburi pe cap de locuitor din Germania
– Începând cu 2010, Dubai a ocupat poziția a opta în topul celor mai vizitate orașe din lume
– Berlinul este unul dintre cele mai ieftine orașe ale Germaniei, prețul mediu de cazare la patru stele fiind de 82 de euro
– Catania este al doilea oraș ca mărime din Sicilia. Oferă avantajul litoralului (ieșire la Marea Ionică) și al prețurilor bune pentru cazare