Mai mulți medici de la unitatea ieşeană şi persoane din structura de conducere medicală au oferit câteva posibile surse ale defibrilatoarelor de la spitalul Sf. Spiridon.
O ipoteză arată că aceste stimulatoare sau defibrilatoare nu au provenit de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi sau de la IML-urile din judeţele învecinate, scrie ziaruldeiasi.ro
Scoaterea defibrilatoarelor din instituție ar fi fost foarte dificilă
Potrivit sursei menționate, medicii legişti au explicat că la ei ajung doar cazurile unde moartea a fost suspectă sau violentă. Au fost doar câteva cazuri de persoane decedate cu astfel de dispozitive în ultimii zece ani la IML Iaşi, iar scoaterea defibrilatoarelor din instituție ar fi fost foarte dificilă.
La fel şi în cazul persoanelor care mor la domiciliu şi au implantate stimulatoare sau defibrilatoare. Fiind cunoscute cu astfel de probleme, nu este necesară realizarea autopsiei în cazul lor şi nu mai sunt transportaţi la spital, notează sursa menționată.
Aceștia ajung doar la firmele de pompe funebre, dar procurorii nu au efectuat descinderi sau percheziţii la companii sau firme, pentru a bănui implicarea acestora pe o astfel de filieră.
Rămân cazurile persoanelor care se sting din viaţă la Spitalul „Sf. Spiridon”
Astfel, rămân cazurile persoanelor care se sting din viaţă la spitalul „Sf. Spiridon”, chiar în Clinica de Cardiologie.
„Acolo ar fi cel mai uşor. Pacientul rămâne nesupravegheat după pronunţarea decesului pentru o perioadă de timp şi ar putea fi prelevate acolo, pentru că nu există un sistem de verificare. Problema este, pur şi simplu, nu ar fi fost suficiente pentru ce numere se vehiculează”, a spus o sursă pentru Ziarul de Iași.
O altă filieră naţională sau internaţională ar fi posibilă, pentru a putea obţine astfel de dispozitive. De exemplu, sunt ţări care permit exportul unor astfel de dispozitive, cu menţiunea explicită că ele au fost utilizate deja.
Totuși, companiile de dispozitive medicale au campanii periodice în care prezintă astfel de aparate în cadrul unor evenimente de profil sau chiar direct în cabinetele medicilor.
Zecile de dispozitive care ajung să fie studiate în vederea unor achiziţii ulterioare sunt desigilate şi nu pot fi implantate pacienţilor nici după o sterilizare. Astfel de donaţii ar fi responsabile pentru măcar o parte dintre implantările realizate în afara programului naţional de către dr. Dan Tesloianu.
„Este o practică de tip magazin de electronice, ca la bazar. Dispozitivele trec din mână în mână, sunt analizate, poate veni oricine să se uite la ele, dar cu timpul ele devin inutile. Ajung să fie donate către medici cardiologi: unii le ţin în birou să le prezinte pacienţilor, să înţeleagă cum arată, cum funcţionează”, au spus sursele pentru publicația menționată.