Conform unei noi propuneri, luarea deciziilor în unanimitate ar fi abrogată în privința procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene. Astfel, intenția esta ca decizia privind sancțiuniile impuse împotriva unor țări membre ale Uniunii Europene să fie luată și cu o majoritate calificată, potrivit televiziunii publice ungare M1.

O chestiune de specialitate, decisă însă de politicieni

”Eurodeputații au început să dezlege tematica privind statul de drept și și-au dat seama că au de a face cu o problemă nu tocmai simplă, deoarece despre statul de drept putem vorbi și din punct de vedere geografic – așadar, sistemul englez al statului de drept nu este totuna cu constituționalismul francez -, dar diferă și aspectele formale ale statului de drept, adică anumite instituții există în unele țări membre, iar în altele nu există”, a afirmat Zoltán Lomnici, avocat în drept constituțional, expert juridic al Fundaţiei Századvég (Sfârşit de secol) din Ungaria, potrivit Hirado.hu.

Aceasta ar trebui considerată o chestiune de specialitate, dar decizia este luată de politicieni. Acum există un bloc de stânga și unul liberal la care a aderat și Partidul Popular European, respectiv majoritatea corvârșitoare a acestuia, și mai sunt și conservatorii și suveraniștii care în baza unui principiu, adică nu doar pentru a apăra Ungaria și Polonia, atacă acest instrument de presiune care are acum mai multe elemente și care este potrivit și pentru exercitarea unei presiuni.

”Unul din elemente este și mecanimul privind statul de drept, care după o dezbatere controversată a intrat în vigoare la începutul anului și care condiționează împărțirea fondurilor UE de respectarea statului de drept”, a adăugat  Zoltán Lomnici.

“Aceasta este singura rază de speranță reală”

Parlamentul European este preocupat în prezent de faptul că unele decizi, cum ar fi, de exemplu, procedura care se activează în conformitate cu articolul 7 din Tratatul UE, să fie adoptată cu o majoritate simplă.

Avocatul în drept constituțional a precizat: Decizia Curții Constituționale din 2/1992 a subliniat în mod clar, invocând standardele internaționale, că condiția de bază a statului de drept este siguranța juridică, iar dacă este așa, atunci elementul esențial al siguranței juridice este interzicerea efectului retroactiv. Acest aspect este cuprins și în articolul 7 al Convențiilor europene privind drepturile omului.

”Dacă se încalcă interdicția retroactivității atunci cei care cred că vor modifica procedura conform articolului 7 – care este acum în curs în cazul Poloniei și Ungariei –  vor încălca legislația UE, iar dacă vor să aplice această procedură modificată în ameble cazuri, vor încălca în mod clar principiile dreptului UE”, a subliniat Zoltán Lomnici.

Acesta a mai adăugat: ”Europarlamentarul Balázs Hidvéghi, nu întâmplător, a spus că cel mai important eveniment în decembrie anul trecut a fost acela că în cadrul Consiliului Europei șefii de stat și de guvern au accentuat: pe baza unei ideologii, statele membre ale UE nu pot fi judecate și stigmatizate. Aceasta este singura rază de speranță reală care în următorii ani ar putea fi un punct de reper pentru acele țări membre ale UE care din anumite motive vor intra în vizorul unor instituții europene, cum ar fi Parlamentul European”.