Metanul este a doua cea mai importantă sursă de încălzire globală, după dioxidul de carbon.

Are un efect de 80 de ori mai puternic decât CO2 în primii 20 de ani de prezență în atmosferă. Este considerat un agent poluant atmosferic periculos, care poate provoca probleme medicale grave.

90 de tone de metan pe oră, suficient pentru a alimenta 2,4 milioane de case

Aproximativ 90 de tone de metan, pe oră, s-au scurs din această mină, în ianuarie, când gazul a fost pentru prima dată urmărit până la sursa sa, potrivit datelor furnizate de GHGSat, o companie comercială de monitorizare prin satelit cu sediul în Canada.

Pe parcursul unui an, această cantitate ar produce suficient gaz natural pentru a alimenta 2,4 milioane de case.

Scurgerea de metan, care provine de la mina Raspadskaya din regiunea Kemerovo, cea mai mare mină de cărbune din Rusia, este cu aproximativ 50% mai mare decât orice altă altă scurgere observată de GHGSat, de când compania a început monitorizarea globală prin satelit, în 2016, transmite The Guardian.

Rusia, una dintre cele mai mari surse de metan din lume

Brody Wight, director la GHGSat, a spus că metanul a fost un efect secundar adesea trecut cu vederea al exploatării cărbunelui, care s-a adăugat la impactul arderii cărbunelui asupra climei.

„Observăm o creștere a scurgerii metanului din această mină, care ar putea fi rezultatul creșterii producției de cărbune, legată de tendințele globale în utilizarea cărbunelui”, a spus el.

Rusia este una dintre cele mai mari surse de metan din lume. Infrastructura de gaze a țării, inclusiv instalațiile de producție și conductele, este cunoscută ca fiind nesigură, în ciuda apelurilor unor ONG-uri ca autoritățile să ia măsuri.

Paul Bledsoe, fost consilier la Casa Albă al lui Bill Clinton, expert la Institutul de Politică Progresivă din Washington DC, a declarat că, în fiecare lună ”apar noi dovezi că Rusia ascunde cele mai mari și mai distructive scurgeri de metan din lume. Putin ascunde cu disperare aceste emisii pentru a putea continua să profite de pe urma vânzărilor de cărbune, petrol și gaze și să își finanțeze regimul de război”.

Reducerea emisiilor de metan poate combate creșterea temperaturii globale

În februarie, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că majoritatea țărilor raportează emisii de metan mai mici, iar cantitățile reale ajunse în atmosferă sunt mult mai mari decât se crede.

Studii recente au arătat că reducerea emisiilor de metan ar putea fi una dintre cele mai rapide modalități de a combate creșterea temperaturii globale.

IEA a mai constatat că, la prețurile mari actuale ale gazului, costul captării metanului a fost mult mai mic decât valoarea utilizării sau vânzării acestuia ca sursă de combustibil.

În condițiile în care gazele vor mai fi incluse în sistemul energetic european mulți ani de acum înainte, organizațiile ecologiste afirmă că e nevoie de politici solide pentru reducerea emisiilor de metan astfel încât să fie atinse obiectivele climatice ale UE.