Decizie pentru mamele din România. S-a cerut de ani de zile. Votul final a venit marți, 30 aprilie

Parlamentul României

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou proiect de lege adoptat marți de Camera Deputaților vine în sprijinul mamelor din România. Mai exact, este vorba despre drepturi pentru mamele minore. Ce arată proiectul adoptat?

Mamele minore în vârstă de 16 ani pot decide pentru ele și copilul lor în relația cu statul

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care își propune să reglementeze drepturile mamelor minore, oferindu-le posibilitatea de a decide pentru ele și pentru copilul lor în relația cu instituțiile statului, precum și de a accesa drepturi financiare, cum ar fi alocația de stat pentru copii sau indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare dobândirea capacității de exercițiu depline a minorelor care devin mame la vârsta de 16 ani. Scopul principal este de a asigura că aceste tinere mame pot lua decizii în numele lor și al copilului lor în fața autorităților, fără a fi nevoie de consimțământul părinților sau tutorelui.

Conform proiectului adoptat, mamele minore au dreptul să semneze documente cu caracter medical și administrativ legate de îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului lor. De asemenea, acestea pot solicita și accesa drepturi financiare, cum ar fi indemnizația lunară pentru creșterea și îngrijirea copilului și alocația de stat pentru copil.

„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical și/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului. (…)

În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului, alocația de stat pentru copil, atât a mamelor, cât și a copilului/copiilor lor, precum și orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora”, se arată în proiect.

Inițiativa legislativă a fost adoptată și de Senat, iar acum Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul urmează să intre în vigoare odată cu promulgarea sa de către președintele României, Klaus Iohannis.

Aproape jumătate din mamele sub 15 ani din UE sunt din România

Pe de altă parte, un studiu recent al Organizației Salvaţi Copiii arată că aproximativ jumătate (45%) dintre mamele minore sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, unde unu din zece nou-născuţi are o mamă minoră.

Documentul mai relevă că una din trei fete gravide în perioada minoratului are mamă care a născut la rândul ei primul copil în minorat, iar una din cinci fete gravide înainte de 18 ani este, la rândul ei, este născută de o mamă minoră.

Referitor la situația materială a mamelor/gravidelor minore, acestea provin preponderent din familii al căror venit se află sub nivelul pragului de sărăcie acută.