Noi explozii au avut loc în Liban

Ministerul Sănătății din Liban a anunțat că, în a doua zi de explozii care au vizat echipamente de comunicații utilizate de Hezbollah, cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața. Peste 400 de persoane au suferit răni.

Câteva dintre explozii s-au produs chiar în timpul ceremoniilor funerare ale victimelor atacurilor coordonate de marți, care au vizat mai multe dispozitive pager.

Marți, exploziile au provocat moartea a 12 persoane și au rănit aproape 3.000 de oameni.

Noile explozii au cutremurat Beirutul și alte orașe din Liban.

În mai multe orașe libaneze, au avut loc explozii care au țintit stații de radio walkie-talkie utilizate de Hezbollah. Primele rapoarte sugerează că numărul victimelor este încă necunoscut.

Conform unei surse din cadrul Hezbollah, atacurile au fost direcționate împotriva stațiilor walkie-talkie folosite de grup.

O sursă de înaltă rang din domeniul securității a menționat că exploziile au fost de intensitate scăzută, asemănătoare cu cele care au avut loc în ziua precedentă.

Deși Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile din ultimele două zile, există sugestii că această țară ar fi reușit să infiltreze explozibili în mii de pagere achiziționate de Hezbollah.

Hezbollah
SURSA FOTO: Dreamstime

Exploziile vin într-un moment tensionat între Israel și Iran

Printre cei răniți se numără ambasadorul Iranului în Liban. Exploziile misterioase au avut loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Israel și Hezbollah, susținut de Iran.

Acestea au făcut schimb de focuri peste granița dintre Israel și Liban de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Aparent, pagerele care au explodat au fost achiziționate de Hezbollah după ce, în februarie, liderul grupării le-a ordonat membrilor să nu mai folosească telefoane mobile. Ei au fost avertizați că ar putea fi urmăriți de serviciile secrete israeliene.

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Associated Press că pagerele erau de o marcă nouă. El a  refuzat să spună de cât timp erau folosite.

Compania taiwaneză Gold Apollo a declarat miercuri că și-a autorizat marca pe pagerele AR-924 utilizate de gruparea militantă Hezbollah.

Totuși, dispozitivele au fost produse și vândute de o companie numită BAC.

SUA spun că nu știau despre atac

Statele Unite „nu au fost la curent cu acest incident în avans” și nu au fost implicate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„În acest moment, strângem informații”.

Experții au declarat că exploziile pagerului au indicat o operațiune planificată de mult timp. Ei spun că e posibil să fi fost realizată prin infiltrarea în lanțul de aprovizionare și echiparea dispozitivelor cu explozibili înainte ca acestea să fie livrate în Liban.

Sean Moorhouse, fost ofițer al armatei britanice și expert în eliminarea munițiilor explozive, a declarat că înregistrările video ale exploziilor sugerează că în dispozitive a fost plasată o încărcătură explozivă mică ca o radieră de creion.

Acestea ar fi trebuit să fi fost aranjate înainte de livrare, foarte probabil de către Mossad, agenția de informații externe a Israelului, a spus el.