Sediile instanțelor de judecată au devenit noile focare de coronavirus. Forumul Judecătorilor din România solicită măsuri pentru a preveni răspândirea COVID-19.
„Sediile instantelor de judecata au devenit deja focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2, existand cazuri numeroase in foarte multe dintre instantele mari din municipiile importante ale tarii.
Acest fapt a determinat inchiderea temporara a unor instante si amanarea judecarii unor dosare. (…) In consecinta, Forumul Judecatorilor din Romania solicita din nou Parlamentului Romaniei, Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei luarea urgenta a unor masuri legislative in scopul prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrangerea fazei orale in cauzele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, dar si prin digitalizarea justitiei in Romania”, se arata intr-un comunicat transmis marti de Forumul Judecatorilor din Romania.
Cum s-a ajuns aici
Sediile instanțelor de jduecată au ajuns să fie focare de coronavirus deoarece a lipsit un plan serios de reluare graduală a activității acestora după încetarea stării de urgență.
„In atare conditii, este absolut necesara digitalizarea extinsa a instantelor de judecata, comunicarea actelor de procedura urmand a fi efectuata exclusiv pe cale electronica, dar si adoptarea cu rapiditate a unui act normativ in vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinta, precum si a restrangerii fazei orale in anumite pricini judiciare.
In dosarele (…) in care partile consimt ca solutionarea sa se faca fara citarea partilor, pe baza inscrisurilor existente la dosar si a probelor deja propuse, instanta judecatoreasca ar aprecia cu privire necesitatea existentei fazei orale”, se mentioneaza in comunicat.
Se dorește ajutorul Guvernului și Parlamentului
Guvernul și Parlamentul ar trebui să aibă un rol activ și să vină cu o soluție care care să permită judecata a sute de mii de cauze fără dezbateri orale.
„Nici litera si nici spiritul art. 6 din Conventie nu impiedica o persoana sa renunte in mod voluntar la garantiile oferite de procesul echitabil, atat in mod expres, cat si tacit.
Renuntarea la dreptul de a participa la sedinta de judecata trebuie sa fie neechivoca, sa fie insotita de un minimum de garantii procedurale corespunzatoare acestei renuntari si sa nu contravina unui interes de ordine publica.
Pentru a considera ca reclamantul a renuntat implicit, prin comportamentul sau, la un drept conferit de art. 6, trebuie sa fie stabilit ca reclamantul putea sa prevada in mod rezonabil consecintele comportamentului sau”, se precizeaza in comunicat.
Proiect de modificare și completare a Codului de procedură penală
„In conditii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrangeri serioase, iar Codul de procedura penala nu ofera solutii adecvate pentru rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil.
Digitalizarea a ramas pana in prezent o tema de dezbatere, neexistand, insa, un proiect suficient de amplu si consistent pentru adoptarea unor solutii legislative efective si de impact care sa corespunda principiilor care guverneaza procesul penal si sa nu impieteze asupra exercitiului drepturilor fundamentale ale omului.
Actualele circumstante sanitare au readus in prim plan insuficienta digitalizarii sistemului judiciar si problema cadrului legislativ inadecvat derularii procedurilor in fata organelor judiciare prin utilizarea raspandita a mijloacelor de comunicare la distanta”, se mai arata in comunicat.