Comisia Naţională de Sănătate din China a anunţat vineri, în prima zi a Anului Bivolului, detectarea a 12 noi contagieri cu SARS-CoV-2 diagnosticate toate la persoane care au călătorit în afara graniţelor ţării, relatează EFE, după cum transmite Agerpres.

Este vorba de cazuri depistate la Shanghai (7) şi în provinciile Canton (2), Sichuan (2) şi Liaoning (1).

Nu s-a înregistrat nicio contagiere locală în ultimele cinci zile

Pentru a cincea zi consecutiv, potrivit statisticilor oficiale, nu s-a înregistrat nicio contagiere locală, deşi cifrele anunţate vineri presupun o uşoară creştere a numărului de infecţii comparativ cu ziua precedentă.

Totuşi, în ultimele două luni au apărut mai multe focare, mai ales în nord-estul ţării, fapt ce preocupă autorităţile datorită faptului că în China se sărbătoreşte zilele acestea Anul Nou lunar, cea mai importantă festivitate locală şi un prilej de călătorii masive pentru a petrece sărbătorile cu familia.

Autorităţile au informat de asemenea despre detectarea a 8 infecţii asimptomatice, toate provenite din exterior. Totalul acestui tip de infecţii aflate sub observaţie se ridică la 487 de cazuri, dintre care 284 sunt „importate”.

Potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate de la începerea pandemiei 89.748 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 dintre care 84.292 s-au vindecat, iar 4.636 au decedat în urma acestei boli.

În oraşul semiautonom Hong Kong – afectat de mai multe luni de un val de contagieri care începe treptat să intre în remisie – autorităţile au anunţat 21 noi cazuri; numărul total al infectărilor de la declanşarea pandemiei a ajuns la 10.732 şi la 191 de decese.

Experții OMS din China nu au putut identifica originile virusului

Unul dintre experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aflaţi în misiune în oraşul Wuhan din China pentru a investiga originile SARS-CoV-2 a pus la îndoială miercuri fiabilitatea informaţiilor serviciilor secrete americane privind pandemia, după critici ale Washingtonului, relatează AFP.

„Să nu aveţi prea mare încredere în informaţiile serviciilor secrete americane”, care, „sincer”, „sunt eronate în numeroase aspecte”, a scris Peter Daszak pe Twitter în ultima zi a vizitei sale în China.

Expertul a reacţionat la declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care a părut să se distanţeze cu o zi în urmă de primele concluzii ale specialiştii OMS.

După o misiune de patru săptămâni la Wuhan, care a fost o perioadă epicentrul pandemiei, specialiştii străini din această delegaţie au spus marţi că nu au putut identifica originile COVID-19, care continuă să se răspândească în lume.