Noi dezvăluiri despre Florian Coldea și Dumitru Dumbravă
Dosarul de trafic de influență în care sunt implicați foștii generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, relevă o serie de detalii ce conturează un tablou alarmant al influenței și manipulării în sistemul de justiție din România, transmite România TV.
Denunțătorul Cătălin Hideg a prezentat înregistrări în care Dumbravă îi promitea o soluționare favorabilă a unui dosar penal la Curtea de Apel București, implicând nume importante din justiție, inclusiv pe judecătoarea Mariana Constantinescu. Aceasta a jucat un rol esențial în condamnarea ofițerului SRI Daniel Dragomir, cunoscut pentru criticile sale la adresa lui Coldea și Dumbravă.
Acuzațiile împotriva lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sugerează că aceștia ar fi utilizat resursele și influența SRI pentru a controla deciziile judecătorești. Dumbravă, în calitatea sa de director al Direcției Juridice a SRI, ar fi avut acces la magistrați, influențând astfel hotărârile judecătorești sub pretextul unor cursuri de instruire.
Un caz notabil este cel din iulie 2020, în care două inculpate pentru evaziune fiscală, Jana Păun și Irina Cernat, au fost abordate pentru a li se promite o soluționare favorabilă, cu condiția să renunțe la avocatul lor actual și să angajeze un profesor universitar cunoscut.
Decizii controversate
Acest incident a fost adus la cunoștința DNA, dar procuroarea Ramona Jardieanu a decis schimbarea încadrării juridice din trafic de influență în înșelăciune și a declinat dosarul către Parchetul Cornetu. Această decizie a fost justificată printr-o declarație în care Irina Cernat susținea că persoana vizată nu a menționat explicit implicarea membrilor completului de judecată sau a președintelui Secției I Penale, judecătorul Ovidiu Richițeanu.
Practicile DNA în cazurile implicând magistrați au fost criticate, în special în contextul supravegherii operative a aproximativ 3.000 de procurori și judecători între 2014 și 2018, așa cum relevă un raport al Inspecției Judiciare. Relația apropiată dintre DNA și SRI, consolidată sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, este ilustrată și de recrutarea unor procurori precum Ana Dana și Constantin Irina, aceștia fiind implicați în dosare controversate, inclusiv cel al lui Cătălin Hideg.
Cazul Dragomir
Un caz important care subliniază influența exercitată în justiție este cel al ofițerului SRI Daniel Dragomir. În iunie 2020, judecătorii Ovidiu Richițeanu și Ciprian Alexandru Ghiță trebuiau să soluționeze contestația DNA privind decizia Tribunalului București.
În ciuda acuzațiilor grave aduse de DNA, Dragomir a primit o pedeapsă cu suspendare, ceea ce a fost perceput ca o înfrângere pentru Coldea. Totuși, în urma formării unui complet de divergență, Dragomir a fost condamnat la închisoare cu executare după ce Mariana Constantinescu s-a alăturat deciziei lui Richițeanu.