Pe lângă simptomele specifice de Covid-19, cum ar fi tuse continuă, febră și pierderea mirosului sau a gustului, experții au descoperit acum alte două simptome, care sunt specifice variantei Omicron. La ce simptome trebuie să fim atenți?
Simptomele de Covid-19 sunt bine cunoscute: tuse continuă, febră și pierderea mirosului sau a gustului. Cu toate acestea, când vine vorba de Omicron, simptomele raportate au părut să varieze, iar două dintre acestea au fost neobișnuite, potrivit publicației The Mirror.
Recent, două simptome ciudate ale virusului au fost raportate la pacienți: ochi roșii sau conjunctivită și căderea părului.
Potrivit Healthline, Omicron atacă enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2, care se găsește în părți ale ochilor, cum ar fi retina și celulele care căptușesc albul ochiului și pleoapa). Acest lucru se poate întâmpla în aproximativ două zile de la contractarea Omicron.
Căderea părului, un simptom al COVID-19
Conform Asociației Academiei Americane de Dermatologie, căderea părului este un simptom comun al Covid-19.
Acest lucru se întâmplă pentru că mai multe fire de păr intră în faza de „vărsare” după ce o persoană a făcut febră. Acest lucru este mai probabil să se întâmple spre sfârșitul infecției.
Potrivit datelor recente, Omicron provoacă boli mai ușoare decât varianta Delta, în special la cei care sunt vaccinați.
Toată lumea ar trebui să fie conștientă de principalele simptome: tuse, pierderea gustului și a mirosului și febră.
Simptomele specifice Omicron
Cu toate acestea, experții din întreaga lume au identificat acum opt simptome specifice ale variantei Omicron.
Acestea sunt dureri în gât, nas care curge, oboseală, strănut, dureri de spate, dureri de cap, transpirații nocturne și dureri musculare.
Aceste simptome pot apărea la două zile după expunerea la varianta Omicron.
Profesorul Tim Spector, om de știință din spatele aplicației de urmărire a simptomelor Zoe, a descris simptomele Omicron ca fiind mai asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite.
Aceasta înseamnă că este mult mai ușor să nu-ți dai seama dacă ești infectat cu Omicron, profesorul Spector avertizând că persoanele care prezintă simptome asemănătoare răcelii trebuie să facă un test Covid-19 pentru a afla dacă sunt sau nu infectate.
Omicron va produce un adevărat „tsunami”
Reprezentanții OMS avertizează că Omicron va produce un adevărat „tsunami”, iar speculațiile care afirmă că aceasta este ultima tulpină a COVID-19 cu care ne vom confrunta sunt doar niște speranțe.
„Există multă energie în acest virus”, a declarat dr. Michael Ryan, șeful OMS pentru Urgențe,
„Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi discutând”, a spus Maria Van Kerkhove, un responsabil al OMS.
De asemenea, OMS avertizează autoritățile sanitare în legătură cu un „tsunami” de noi cazuri de COVID-19 întrucât numărul global al îmbolnăvirilor a atins un nivel record. Datele oficiale arată că acest virus a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.
„Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept ‘uşoară’. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.