Vineri, 18 februarie, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a informat că, în 2022, Rabla Clasic şi Rabla Plus se desfăşoară etapizat, iar pentru prima etapă, lansată pe 8 februarie 2022, sumele pentru persoanele fizice au fost rezervate integral pentru ambele programe.

În ceea ce privește persoanele juridice, bugetul primei etape alocat pentru Rabla Plus a fost deja epuizat, iar pentru Rabla Clasic, sesiunea este în derulare. Următoarea etapă a programelor va începe pe 4 martie pentru persoane juridice şi pe 6 mai pentru persoane fizice.

Reamintin că, marți, 15 februarie, AFM a transmis că întreg bugetul disponibil pentru etapa I – Rabla Plus pentru persoane juridice a fost deja solicitat, la doar o săptămână de la lansarea programelor, iar la persoane fizice, disponibilitatea este de aproximativ jumătate din bugetele Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Rabla Plus și Rabla Clasic

La programul Rabla Clasic pentru persoane fizice, care are un buget total de 100 de milioane de lei, s-au primit solicitări pentru 48,22 milioane (48,22%), iar disponibilul este de 51,78 milioane (51,78%).

La programul Rabla Plus pentru persoane fizice, bugetul total este de 110 de milioane de lei, din care s-au solicitat 59,22 milioane (53,84%) şi mai sunt disponibile 50,78 milioane (46,16%).

La programul Rabla Clasic pentru persoane juridice, bugetul total este de 17,5 milioane de lei. Solicitări s-au primit pentru 7 milioane (40%) şi sunt încă disponibile 10,5 milioane (60%).

În ceea ce priveşte programul Rabla Plus pentru persoane juridice, s-au primit solicitări pentru tot bugetul, în valoare de 26,5 milioane de lei.

Ministerul Mediului a anunţat că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus – ediţia 2022 au început în 8 februarie, la ora 10.00, cu cel mai mare buget din istorie: 1,24 miliarde lei.

S-a introdus o nouă obligativitate

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, iar pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în system WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autovehiculului nou.

Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin cele două programe.

Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituţiei, www.afm.ro, la secţiunile programelor.