Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 susține că minorii de peste 16 ani trebuie să vină la vaccinare însoțiți de un adult, aceasta fiind condiție esențială pentru actul medical. Totodată, acesta a mai subliniat faptul că vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor, în România, s-ar putea realiza în al treilea trimestru al anului, dacă Agenția Europeană a Medicamentului va acorda autorizație.
În ceea ce privește persoanele care trebuie să însoțească un minor la vaccin, Valeriu Gheorghiță susține că este nevoia ca persoana însoțitoare să fie o rudă de gradul 1, sau un părinte.
„În primul rând minorii trebuie să fie însoțiți de aparținători, de rude de gradul 1, de părinți sau rude care pot să își exprime acest consimțământ informat, pentru că, până una-alta, vaccinarea este un act medical pentru care trebuie să ne oferim un consimțământ informat, iar în cazul minorilor acest consimțământ se oferă de către aparținători, rudele de gradul 1, 2 sau 3 sau de către cei care au în grijă minorul respectiv”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.
În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare a mai subliniat faptul că un adolescent de peste 16 ani nu poate să meargă singur la centrul de vaccinare, iar singurul vaccin care poate fi administrat copiilor de peste 16 ani este cel produs de Pfizer/BioNTech.
Copiii cu vârste între 12-15 ani se vor putea vaccina în curând
De menționat este faptul că, potrivit acestuia, în România ar putea exista totuși posibilitatea ca inclusiv cei în vârstă de 12-15 ani să fie vaccinați, după ce compania Pfizer a depus documentația necesară pentru acest lucru.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a mai subliniat faptul că ar putea dura până la două luni pentru acordarea autorizației, lucru care înseamnă că în cel de-al treilea trimestru al acestui an, se va putea demara și această etapă.
„Va fi, cu siguranță, disponibilă această posibilitate în momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului va acorda această indicație de utilizare la grupa de vârstă 12 – 15 ani.
Compania Pfizer a depus deja documentația la FDA. Probabil că în scurt timp va depune și la Agenția Europeană a Medicamentului.
În general, timpul până la acordarea autorizației este în jur de 2 luni, ceea ce înseamnă că din al treilea trimestru al acestui an, probabil sfârșit de august – septembrie avem deja acordată această autorizație și putem să demarăm și această etapă”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea