Astfel, potrivit unei informări transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19, există anumite persoane care au prioritate la vaccin.
Primele persoane sunt cele care se încadrează în populația cu grad ridicat de risc. Cea de a doua categorie o reprezintă persoanele care desfășoară activități esențiale, iar cea de a treia reprezintă populația generală, care se poate prezenta la vaccin în cazul în care rămân locuri neocupate.
„Ca urmare a solicitărilor primite privind modul de realizare a notificării persoanelor aflate pe lista de așteptare, vă informăm următoarele:
Platforma de programare realizează notificarea persoanelor prin respectarea categoriei de populație prioritară stabilită prin Strategia de vaccinare, precum și a ordinii de înscriere pe listele de așteptare.
Prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de așteptare este următoarea:
- 75% – Populația cu grad ridicat de risc
- 25% – Persoanele care desfășoară activități esențiale
- Populația generală, în cazul în care rămân locuri neocupate
Referitor la notificarea persoanelor din etapa a III-a a Strategiei, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare, nefiind aplicată o prioritizare suplimentară între subcategoriile III A, III B și III C.
Astfel, la înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării” precizează CNCAV.
Anunț major pentru românii care vor să se vaccineze
Totodată, potrivit sursei citate, persoanele care anulează rezervarea, dar se înscriu din nou pe lista de așteptare, își vor pierde locul și vor mai avea de aștepat. În ceea ce privește notificarea pentru programare, totul se va face prin SMS, dar și prin e-mail.
„O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista altui centru de vaccinare, va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise.
Este important de menționat faptul că o persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei.
După primirea notificării prin SMS și e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică și să selecteze data și ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicația generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea dozelor.
Reamintim faptul că, potrivit cerințelor CNCAV, listele de așteptare se activează în centrele de vaccinare în care nu mai sunt locuri disponibile. Numărul de înscrieri realizate pentru fiecare centru, numărul de locuri disponibile și tipul vaccinului sunt afișate în interfața de tip hartă din platforma ROVACCINARE”, mai menționează sursa citată.
Întreg documentul poate fi accesat aici.