Se fac noi investiții în România! Institutul Regional de Oncologie din Timişoara, cu 250 de paturi
Se fac noi investiții în România! În şedinţa de guvern de joi, 25 aprilie 2024, Executivul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care Compania Naţională de Investiţii (CNI) va deveni entitatea responsabilă pentru implementarea noilor proiecte finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în sectoarele sănătăţii, turismului, culturii şi bunei guvernanţe.
Unul dintre aceste proiecte este construcţia Institutului Regional de Oncologie din Timişoara. Investiţia, evaluată la aproximativ 1,15 miliarde de lei, va fi suportată de PNRR.
„Un pas important pentru începerea lucrărilor într-un timp cât mai scurt la Institutul Regional de Oncologie Timişoara a fost făcut astăzi de Guvern, prin desemnarea Companiei Naţionale de Investiţii ca structură de implementare pentru construirea şi dotarea viitoarei unităţi medicale.
Investiţia este în valoare de aproximativ 1,15 miliarde lei şi va fi finanţată prin PNRR. Viitorul Institut Regional de Oncologie Timişoara va avea 250 de paturi, ambulator de specialitate integrat cu 26 de cabinete medicale pentru fiecare subspecialitate, săli de tratament, şase săli de operaţie, radioterapie, laborator de medicină nucleară, dar şi un centru de transplant medular şi celule stem.
După decizia luată astăzi de către Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, Compania Naţională de Investiţii va declanşa procedura de licitaţie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de guvern de joi, 25 aprilie 2024.
OUG include şi proiectul pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucureşti, cu o investiţie estimată la 1,4 miliarde de lei.
Actul normativ cuprinde proiectul de „Extindere a ambulatoriului cu înfiinţarea unui compartiment RMN, SPA şi TIIP” (RMN – rezonanţă magnetică; SPA – supraveghere post anestezie; TIIP – terapie intensivă intermediară post-operatorie) în Bucureşti. Acesta include şi două centre noi pentru dezvoltarea competenţelor personalului din sistemul public de sănătate. Valoarea totală estimată a investiţiei pentru acest proiect este de aproximativ 15,5 milioane de lei.
Ce mai cuprinde OUG?
OUG include următoarele proiecte:
Componenta 11 – Turism şi Cultură – care cuprinde două proiecte:
- primul proiect: „Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România”, evaluat la 268,2 milioane de lei. Va evidenţia contribuţia comunităţii evreieşti la modernizarea României. Va promova cultura şi tradiţiile evreieşti. Va informa publicul despre atrocităţile comise în timpul Holocaustului. Va fi un centru de rememorare, educaţie civică şi cercetare. Va juca un rol important în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului de ură.
- al doilea proiect: „Memorialul „Închisoarea Tăcerii” şi „Râmnicu Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România”, cu o investiţie de aproximativ 77,2 milioane de lei. Va contribui la educarea în spiritul respectului pentru valorile democratice.
Componenta C14 – Buna guvernanţă – include trei proiecte:
- sediul Judecătoriei Buzău;
- sediul Judecătoriei Galaţi;
- sediul Tribunalului Alba;
Valoarea totală a proiectelor de modernizare a sediilor Judecătoriilor din Buzău, Galaţi şi Alba este de peste 276 milioane de lei.
Aceste modificări legislative au ca scop facilitarea implementării şi finanţării eficiente a acestor proiecte esenţiale pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea diferitelor sectoare ale economiei.
Se va construi un nou stadion de fotbal în Timișoara
Executivul a avizat indicatorii tehnico-economici pentru edificarea unui nou stadion de fotbal (categoria 4 UEFA) în Timişoara. Stadionul va avea o capacitate de 30.000 de locuri.
Valoarea totală a investiţiei este estimată la 836.949.000 de lei. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 26 de luni.